Hamas și Fatah au căzut la pace. Israelul, nu!

48

Organizaţiile palestiene Hamas și Fatah au anunţat semnarea unui acord de cooperare politică. După decenii de luptă internă, cele două grupări fac front comun. În timp ce statul Palestina pare să capete contur, Israelul își vede din nou ameninţată integritatea.

AFP scrie că acordul între cele două organizaţii a luat prin surprindere mulţi oficiali și dovedește existenţa unor întâlniri și negocieri secrete anterioare. „Oamenii cer să se pună capăt separaţiei… iar noi spunem: ceea ce cereţi s-a împlinit azi", a afirmat Azzam al-Ahmed, negociatorul șef al Fatah, la o conferinţă de presă din Cairo. Reprezentantul Hamas, Moussa Abu Marzouk, a declarat la rândul său: „Ocuparea [teritoriilor] a profitat de separaţia dintre noi. Astăzi întoarcem o nouă pagină." Săptămâna viitoare vor avea loc întâlnirile finale în care se vor semna acordurile la nivelul președinţilor celor două organizaţii.

Conform acordului Mahmoud Abbas va rămâne la putere până la unirea finală, dar cei doi premieri din West Bank și Fâșia Gaza vor trebui să demisioneze. Numirea noului premier comun va naște, cel mai probabil, noi discuţii între cele două tabere. Negocierile prevăd un nou cabinet care va fi format din independenţi, pentru a limita nemulţumirile și pentru a oferi încredere la nivel internaţional.

Planul comun al tuturor palestinienilor este acela de a declara un stat unitar independent, care să cuprindă West Bank (Iudeea și Samaria), Fâșia Gaza și Ierusalimul de Est. Cele două organizaţii au mai avut o astfel de tentativă în 2007, care s-a dizolvat în scurt timp pe fondul conflictelor armate din Gaza. Fatah este un partid de stânga, curentul majoritar și conducător al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei. A fost fondat în 1959 de Yasser Arafat. Hamas este acronimul pentru Harakat al-Muqāwamat al-Islāmiyyah (Mișcarea de Rezistenţă Islamistă). Partidul a fost înfiinţat în 1987, în timpul primei Intifade. Grupare militantă, are o ideologie islamistă fundamentalistă. Hamas este considerată organizaţie teroristă de Israel, SUA și UE.

Rivalitatea între cele două grupări a început în 2006, când Hamas a câștigat majoritatea în parlament. Cvartetul internaţional SUA, Rusia, UE și ONU au anunţat că vor ajuta umanitar Autoritatea Palestiniană numai în condiţiile în care Hamas renunţă la violenţe, recunoaște Israelul și acceptă acordurile la care s-a ajuns în negocierile între israelieni și palestinieni. Hamas a refuzat, ca atare ajutorul internaţional a fost îngheţat. În urma conflictelor interne între cele două organizaţii, Hamas a preluat controlul asupra Fâșiei Gaza iar Fatah a condus Autoritatea Palestiniană, în West Bank.

Speranţa unui front comun a fost spulberată de Israel care a respins orice proiect al guvernului palestinian ce ar include reprezentanţi ai Hamas. Organizaţia are ca ţintă distrugerea statului Israel. „Autoritatea Palestiniană trebuie să aleagă între pacea cu Israelul și pacea cu Hamas", a subliniat premierul israelian Benjamin Netanyahu. „Pacea cu ambele este imposibilă, pentru că ţinta Hamas este aceea de a distruge Israelul, și o spune explicit." Reprezentantul Fatah a spus însă că reconcilierea internă e mai importantă decât negocierea cu Israelul.

Puterile internaţionale nu au reacţionat încă, cu excepţia Americii, al cărei minister de externe a cerut deja viitorului guvern palestinian recunoașterea Israelului și încetarea violenţelor.