Jucatul la loterie poate conduce la pierderea autocontrolului

55

Cumpărarea unui bilet la loto poate atrage după sine o pierdere a autocontrolului, declanșând decizii pripite, precum consumul de alimente nesănătoase sau chiar achiziţionarea de produse pe care nu ni le permitem, arată un studiu american citat de Inside Science News Service.

„Atunci când oamenii au șansa să câștige, să zicem 100.000 de dolari, materialismul suprimat poate ieși la suprafaţă”, explică unul dintre cercetători, Hyeong Min (Christian) Kim, profesor asistent la Școala de Afaceri Johns Hopkins Carey din Baltimore, citează sursa.

La studiu au participat 46 de persoane care au fost rugate să răspundă unor întrebări legate de atitudinea lor în ceea ce privește loteria. Într-un prim experiment, li s-a pus la dispoziţie un bol cu bomboane M&M. O parte dintre participanţi au primit sau au cumpărat bilete la loto și aveau astfel șansa de a câștiga 25.000 de dolari, iar cealaltă parte nu deţinea bilete la loterie. Cercetătorii au observat că acele persoane care aveau bilete au consumat mai multe bomboane decât restul participanţilor.

În următoarele două experimente, participanţii aveau de ales între un cupon de reducere pentru cumpărături pe loc sau un discount mai mare la un produs pe care urmau să o primească mai târziu pe mail. Persoanele care aveau un bilet de loto au preferat să primească reducerea făcută pe loc, nu să aștepte.

Într-un ultim experiment, cercetătorii au vrut să vadă ce ar alege jucătorii la loto dacă ar câștiga marele pot: o „recompensă” imediată (diverse produse și branduri) sau o „recompensă” pe care trebuie să o aștepte (ca de exemplu o călătorie). Cei mai mulţi au preferat produsele care pot fi cumpărate imediat, în detrimentul excursiilor.

Deși Kim este de părere că există și excepţii de la acest comportament, el punctează că tendinţa observată este una „predominantă”.

Editorul studiului publicat în Journal of Consumer Research, James Burroughs, profesor la Școala de Comerţ McIntire din cadrul Universităţii din Virginia, explică faptul că numai gândul la cumpărarea biletelor la loto care poate naște mirajul câștigului și al banilor îl poate determina pe individ să își construiască „proiecţii materialiste”.