Kony 2012: directorul de ideologie glumeşte cu furtul de bani

27

Mai întâi a fost înregistrarea video cu arestarea lui Jason Russell (co-fondatorul Invisible Children și personajul principal din videoclipul Kony 2012) pentru comportament indecent în public și internarea lui la un centru psihiatric pentru evaluare. Acum o înregistrare video cu un alt director al organizaţiei a ieşit la suprafaţă.

TMZ a obţinut un videoclip cu Jedidiah Jenkins, directorul de ideologie al Invisible Children, vorbind despre cum organizaţia a obţinut o sumă de 1 milion de dolari, din care el ar păstra 900.000.

„Iată 100.000 de dolari pentru Haiti şi 900.000 de dolari pentru mine", spune Jenkins în videoclip, în timp ce bea dintr-o sticlă de vodcă. Se pare că înregistrarea a fost făcută în 2010, după ce Invisible Children a câştigat banii într-o competiţie pe Facebook, conform Huffington Post.

Jenkins a declarat că sticla era plină cu apă şi că a făcut înregistrarea pentru un coleg care nu era în oraş când au câştigat premiul, pe care l-au donat pentru finanţarea sistemului educaţional în nordul Ugandei.

Mai multe persoane care au început să investigheze organizaţia înainte de a face donaţii pentru cauza Kony, au reclamat faptul că banii sunt folosiţi în scopuri private. Într-un articol semnat pe visiblechildren.tumblr.com, Grant Oyston, student la Ştiinţe Politice în cadrul Universităţii Nova Scotia (Canada) reclamă faptul că, potrivit cu bilanţul financiar făcut public de IC, 32% din banii organizaţiei au fost investiţi în servicii directe: cheltuieli cu salariile, cu transportul şi călătoriile, precum şi cheltuieli pentru producţiile video.

Un răspuns oferit de un reprezentant al IC arată însă că totalul cheltuielilor administrative ale organizaţiei nu au depăşit decât cu puţin un procent de 16%.