Chinezii au vândut americanilor echipament militar contrafăcut

46

Un raport al Biroului de Responsabilitate al Administraţiei americane a arătat că 334 din cele 396 de companii chineze care furnizau armament militar americanilor vindeau produse contrafăcute.

Auditorii guvernamentali au descoperit că organizaţiile chineze care vând asemenea componente electronice, le obţin de la aparatura electronică ce nu mai este în uz, le repară şi le vând ca produse noi. Produsele sunt apoi marcate cu numere de înregistrare ale unor produse existente şi vândute firmelor care lucrează la sistemele de apărare americane, relatează Reuters.

Problema este că majoritatea componentelor electronice au fost create în scop comercial şi nu se potrivesc echipamentelor militare. Aceasta poate face ca echipamentele în care sunt montate să devină inoperabile. O asemenea situaţie devine, astfel, o problemă de viaţă şi de moarte pentru soldaţii americani, în opinia senatorului republican Kelly Ayotte. Acesta a mai declarat că părţile electronice contrafăcute reprezintă un pericol pentru armata americană.

Aceasta nu este prima dată când America descoperă că a cumpărat componente electronice contrafăcute din China, rivalul militar şi economic al SUA. Senatorul John McCain a dezvăluit problema încă din 2011 şi a cerut Chinei să controleze comerţul ilegal de componente electronice. La vremea aceea, comitetul care a investigat problema a descoperit aproximativ 1.000.000 de părţi contrafăcute, achiziţionate de americani în perioada 2009-2011.