Laureată a Premiului Nobel donează premiul de 500.000 $

16

Prima femeie arabă care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace, Tawakkol Karman, a hotărât să doneze jumătate din suma pe care a primit-o în 2011.

Karman spune că a hotărât să doneze suma de 500.000 de dolari unei fundaţii care ajută persoanele rănite și familiile celor uciși în revoluţia din Yemen, care a fost și ea cuprinsă de „primăvara arabă", acum doi ani de zile.

„Aceasta este datoria mea pentru tinerii care s-au sacrificat pentru a construi o ţară bazată pe libertate, dreptate, egalitatea și o conducere bună", citează CNN.

Organizaţia care va primi banii a fost fondată de Abdu Rabu Mansour Hadi, care este acum președintele ţării. Hadi a urcat la putere în februarie 2012, după ce a ajuns la o înţelegere cu fostul președinte, Ali Abdullah Saleh, care a acceptat să lase funcţia în schimbul imunităţii, după un an de proteste care au destabilizat ţara.

Karman a participat activ la protestele împotriva lui Saleh și a primit Premiul Nobel în octombrie 2011, când Salah încă era la putere. Conform CNN, Karman era la o demonstraţie în capitala ţării, Sanaa, când a a flat că a fost selectată, împreună cu alte două persoane.