Legalizarea căsătoriilor gay în România, o bătălie a orgoliilor

405

Căsătoriile gay rămân un subiect fierbinte zilele acestea în Europa, după ce un vârf de interes a fost atins odată cu legalizarea acestor uniuni în Franţa. În România, dezbaterea se desfășoară la altă scară, pivotul discuţiei fiind reacţia liberalului Puiu Hașotti la propunerea deputatului Remus Cernea de reglementare a parteneriatului civil homosexual.

„Domnul deputat Remus Cernea se dovedește a fi un extravagant, ca să folosesc un termen liniștit", s-a exprimat liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, într-o declaraţie pentru Știrile PRO TV privind propunerea deputatului USL Remus Cernea, prin care acesta lansa o iniţiativă de sprijinire a legalizării căsătoriilor gay în România. „Eu nu am absolut nimic să le reproșez homosexualilor, îi consider niște oameni bolnavi. Homosexualitatea nu este o stare firească, nu este o relaţie naturală, motiv pentru care, după părerea mea, [propunerea] nu are absolut nicio șansă", a mai adăugat Hașotti.

Remus Cernea a anunţat vineri că vrea să iniţieze un proiect de lege pentru reglementarea parteneriatului civil între persoanele de acelaşi sex, susţinând că acest model este aplicat în mai multe ţări europene. În replică, liderul senatorilor PNL a anunţat că cere PSD Constanţa retragerea spijinului politic acordat deputatului Remus Cernea.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a catalogat declaraţia lui Puiu Hașotti drept „disproporţionată și regretabilă", precizând totuși că „o discuţie serioasă cu domnul Cernea va trebui să aibă loc". Despre iniţiativa lui Cernea, Ivan declară că are, probabil, drept scop câștigarea unei notorietăţi personale, pentru că, altfel „nu-mi închipui de ce a ieşit public cu o astfel de iniţiativă, fără s-o fi discutat măcar în partid. Dar greşesc şi ceilalţi care-i dau mai multă importanţă decât are".

Cătălin Ivan argumentează spunând că iniţiativa a fost făcută „în nume propriu, nu are absolut deloc susţinerea partidului; pentru ca o iniţiativă să poată fi susţinută de un partid politic nu este suficient să fie iniţiată de un membru de partid. Trebuie discutată în partid cu specialiştii, trebuie analizată din toate punctele de vedere, de oportunitate, tehnic, de eficienţă, rezolvă sau nu o problemă, este o preocupare a românilor sau nu este, vine în întâmpinarea unor nevoie reale sau nu."

Și pentru ca lucrurile să se complice și mai mult, secretarul executiv al PSD Constanţa, Cristinel Dragomir, a declarat pentru Mediafax că „Remus Cernea oricum nu mai are sprijinul nostru politic pentru că acum este la Partidul Verde, nu mai este la PSD. Noi l-am înscris la alegeri, a fost membru al organizaţiei noastre şi pe urmă s-a înscris înapoi la Partidul Verde. Ca atare, şi-a pierdut calitatea de membru al PSD. Noi ce sprijin să îi mai retragem?!".

Până se lămuresc toţi actorii politici implicaţi cine, ce și pe cine poate sprijini, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis să respingă sesizările primite cu privire la declaraţiile lui Puiu Hașotti, întrucât acestea „se încadrează în limitele libertăţii de exprimare, nu conţin elemente de incitare sau o ameninţare directă", notează Telegraf Online. Asociaţia Accept (ONG care militează pentru drepturile homosexualilor) a calificat Decizia CNCD drept „rușinoasă și regretabilă".

La rândul său, Haşotti a spus că reacţiile sale nu trebuie înţelese „în sens strict patologic", argumentând că demersul său a fost unul politic. Preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, atrage însă atenţia că astfel de declaraţii nu sunt potrivite pentru dezbaterea unor subiecte de interes public.

Reacţia președintelui CNCD pare să fie o reflectare indulgentă a ceea ce s-a petrecut în urmă cu o lună, în Ecuador, unde un fost candidat la prezidenţiale a fost penalizat cu retragerea oricărui drept politic, după ce a afirmat public că „homosexualii se pot schimba". Pastorul evanghelic Nelson Zavala a reprezentat partidul Rolodista la alegerile din februarie. În prezent, el și-a pierdut dreptul de vot, precum și dreptul de a candida pe o funcţie politică. În plus, Zavala a fost amendat cu 3.000 de dolari pentru comentariile sale.