Liderii religioși îl sfătuiesc pe Obama cum să lupte împotriva traficului de persoane

16

Consiliul prezidenţial pentru parteneriate orientate după credinţă și comunităţi, aflat în subordinea Casei Albe a Statelor Unite, va căuta soluţii la problema traficului de carne vie, a anunţat grupul, după prima sa întâlnire de anul acesta, la sfârșitul lunii iulie.

Consiliul prezidenţial pentru parteneriate orientate după credinţă și comunităţi, aflat în subordinea Casei Albe a Statelor Unite, va căuta soluţii la problema traficului de carne vie, a anunţat grupul, după prima sa întâlnire de anul acesta, la sfârșitul lunii iulie, relatează Christianity Today.

Consiliul, care include lideri ai unor organizaţii non-profit, precum și ai unor organizaţii religioase de diferite confesiuni, va alcătui un „raport oficial cu recomandări" către președintele american Barack Obama și administraţia sa.

Grupul și-a propus să se concentreze pe patru zone de răspuns:

1. Servicii către victimă.2. Identificarea victimei și raportarea.3. Lanţul de ofertă și problemele privind cererea.4. Conștientizare publică și educaţie.

Cifrele unui fenomen

Estimări prudente privind dimensiunile fenomenului traficului de carne vie fac referire la nu mai puţin de 2,5 milioane de victime în orice moment. Din informaţiile Departamentului de luptă împotriva infracţionalităţii al ONU, circa 80% dintre acestea sunt forţate să se prostitueze, iar 17% sunt forţate să muncească. Doar una dintre 100 de victime ale traficului de carne vie reușește să fie salvată.

Pornind de la aceste statistici este demn de reţinut că ajutorul oferit victimei nu constă doar în protejarea siguranţei fizice, ci este un proces care angrenează structuri cu putere de acţiune legislativă.

De exemplu, Protocolul împotriva Traficului de Carne Vie pus în vigoare de ONU, are o rază de acţiune dublă. Pe de o parte vizează asigurarea unei infrastructuri de pedepsire a traficanţilor, iar pe de altă parte oferă direcţii de răspuns la evenimentele pe care o victimă a traficului le experimentează. De aceea, serviciile către victimă includ, în general, revizuirea legislaţiei privind asistenţa și protecţia victimelor; instruirea profesioniștilor în justiţie și a furnizorilor de servicii privind protecţia victimelor; și asigurarea efectivă a protecţiei celor care au avut de suferit din pricina traficului.

Oricine poate face ceva

Potrivit UN.GIFT (Iniţiativa globală pentru lupta împotriva traficului uman), există câteva lucruri pe care oricine le poate face pentru a ajuta la oprirea traficului de persoane.

Fii informat! Educă-te cu privire la traficul de persoane citind despre acesta. Urmărește evenimentele de la știri. Ţine ochii deschiși – traficul de carne vie are loc peste tot în jurul nostru.

Conștientizează-i și pe alţii! Vorbește cu prietenii, cu familia și colegii tăi. Poţi începe chiar să vorbești cu autorităţile locale sau politicienii locali despre acest fenomen.

Implică-te! Participă la mișcările împotriva traficului de persoane din zona ta și implică-te în activităţile și campaniilor pe care le organizează la tine în oraș sau în școli.

Încurajează afacerile! Fii un consumator responsabil. Informează-te cu privire la politicile privind mâna de lucru a companiilor pentru a te asigura că produsele lor nu sunt rezultatul muncii unor persoane exploatate. Atunci când este posibil, încearcă să cumperi produse „fair trade".

Caută ajutor! Atunci când suspectezi că cineva a căzut victimă traficului de persoane, raportează acest lucru instituţiilor care se ocupă de lupta împotriva traficului de carne vie în regiunea ta.

România, printre furnizorii de bază ai traficanţilor

România a cunoscut o ascensiune fulminantă a numărului de victime ale traficului de persoane, după aderarea la Uniunea Europeană, arată Eurojust, unitate UE de luptă împotriva criminalităţii. Ţara noastră este, alături de Ungaria, Bulgaria și Nigeria, una dintre principalele surse pentru traficanţii de persoane.

Grupurile de crimă organizată existente în Europa, unele cu sediul în Olanda, de exemplu, au folosit ocazia pentru a atrage fetele sărace din aceste ţări, cu promisiuni pentru un loc de muncă. Organizaţia Naţiunilor Unite estimează că, la nivel global, traficul de fiinţe umane înregistrează un profit de 32 de miliarde de euro în fiecare an.

Capii reţelelor de traficanţi de minori, care activează în Marea Britanie, pot câștiga până la 16 milioane de euro pe an, arată o anchetă a Oficiului de Poliţie al Uniunii Europene (Europol).

ST a publicat recent o analiză care iniţiază în recunoașterea traficului de carne vie și prezintă „cei trei P" ai luptei împotriva traficului.