Cine sunt cei care îl susţin fără rezerve pe Julian Assange

45

De la anunţul oficial pe care Ecuadorul l-a făcut joi, şi anume că îi oferă azil diplomatic jurnalistului Julian Assange, ţara s-a confruntat constant cu presiuni. Nu doar că Ecuadorul nu a cedat, dar a început să contra-atace. Şi nu este singurul stat care a procedat așa.

Ecuadorul a afirmat în numeroase rânduri, în ultimele zile, că nu se teme de ameninţările şi presiunile Marii Britanii, în contextul vehiculării posibilităţii ca Ambasadei Ecuadorului la Londra să îi fie ridicată imunitatea diplomatică, pentru ca Assange să poată fi arestat. Susţinerea pe care Ecuadorul i-a oferit-o lui Assange nu a rămas doar o declaraţie oficială, ci a fost urmată de manifestaţii ale câtorva sute de activişti ecuadorieni, adunaţi în centrul capitalei Quito.

„Pentru noi, Julian Assange este simbolul libertăţii de expresie la nivel internaţional, care a reuşit să distrugă clişeul că nimeni nu se poate atinge de cei puternici", a declarat parlamentarul ecuadorian Pedro de La Cruz, pentru cotidianul El Telegrafo.

Vocea Rusiei

Prima ţară care şi-a exprimat susţinerea faţă de decizia Ecuadorului a fost vechiul său aliat, Rusia. Reprezentanţii ruşi au avertizat Marea Britanie încă de vineri să nu încalce principiile diplomatice. Totodată, Rusia a reamintit Londrei că, în timp, a oferit azil politic în cazul a zeci de condamnaţi puși sub urmărire în ţările de origine (incusiv al criticului Kremlinului, Boris Berezovski) şi că, în cazul lui Assange, riscă să fie subiectivi în interpretarea principiilor diplomatice.

Uniunea Naţiunilor Sud Americane (UNASUR)

Primul semn de susţinere din America de Sud a venit din partea Uniunii Naţiunilor Sud Americane (UNASUR), o grupare inter-guvernamentală, realizată după modelul Uniunii Europene, ce include două asociaţii vamale: Mercosur (piaţa comună din America de Sud) şi Comunitatea Andină. UNASUR cuprinde toate ţările Americii de Sud, cu excepţia Guyanei Franceze, şi numără peste 300 de milioane de locuitori.

Duminică, membrii UNASUR au participat la o întâlnire, în care au redactat o rezoluţie cu şapte puncte, prin care susţin dreptul Ecuadorului de a garanta azil diplomatic lui Assange şi critică Marea Britanie pentru ameninţarea că va ataca ambasada ecuadoriană.

Rezoluţia semnată de miniştrii de externe ai celor 12 ţări din blocul sud-american conţine şi menţiuni legate de „inviolabilitatea ambasadelor" şi de Convenţia de la Viena. Documentul reiterează ideea că principiile de drept internaţional nu pot fi încălcate de dreptul intern (cu referire la Actul Diplomatic şi Consular din 1987 pe care îl invocaseră britanicii).

Alianţa Bolivariană pentru America (ALBA)

Rezoluţia UNASUR este susţinută în totalitate şi de Alianţa Bolivarienă pentru America, o organizaţie de cooperare internaţională care se bazează pe ideea integrării sociale, politice şi economice între ţările din America Latină şi zona Caraibe. Din acest an, ALBA a realizat şi o uniune monetară, bazată pe moneda sucre. Din această alianţă fac parte Antigua şi Barbuda, Bolivia, Cuba, Republica Dominicană, Venezuela, Ecuador, Nicaragua, Saint Vincent şi insulele Granadine.

Această alianţă s-a format la propunerea guvernului Venezuelei, condus de Hugo Chavez, ca alternativă la zona de liber schimb propusă de SUA. Denumirea de „bolivarian" vine de la Simon Bolivar, care este considerat erou în Bolivia şi Venezuela, datorită mişcării de independenţă împotriva puterii coloniale spaniole.

Hugo Chavez a apărut în mod special într-o emisiune televizată pentru a ameninţa Londra cu măsuri radicale în cazul în care autorităţile vor decide intrarea forţată în ambasada Ecuadorului, în care Julian Assange se află de pe 19 iunie. „Sugerăm Guvernului britanic să se gândească bine înainte (de a lua o decizie, n.r.), pentru că s-a terminat epoca în care vechile imperii, precum şi cele noi, puteau face cum doreau. Ecuadorul nu este singur", a menţionat preşedintele.

Într-o intervenţie recentă, în faţa ambasadei Ecuadorului din Londra, prestigiosul istoric militar Tariq Ali a declarat că susţinerea puternică a lui Assange îşi are rădăcinile în revoluţia bolivariană – care şi-a pus amprenta asupra întregului continent. Aceste mişcări de amploare, împotriva puterii coloniale, acţionează în direcţia opusă Occidentului, contestă interesele corporaţiilor şi răstoarnă privatizarea. Acesta ar fi motivul pentru care America de Sud face din Assange un erou şi este dispusă să îl apere cu toate puterile.