Mai puţine state aplică pedeapsa cu moartea

78

Numărul statelor care au aplicat pedeapsa capitală, în 2011, a scăzut la 20, arată raportul anual al Amnesty International privind condamnările la moarte și execuţiile.

În anul 2011, doar 10% din statele lumii au executat deţinuţi. Numărul acestora s-a ridicat la 676, în timp ce 18.750 se află încă pe lista de așteptare, informează CNN. Segmentul actual al ţărilor care au pus în practică execuţii reprezintă o treime din numărul ţărilor care au aplicat pedeapsa cu moartea în 2001.

Potrivit organizaţiei Amnesty International, o mare parte dintre procesele finalizate cu verdict pentru execuţie nu au respectat standardele internaţionale și că multe dintre ele s-au bazat pe „mărturii" obţinute în urma torturii sau a altor metode coercitive.

Numărul execuţiilor aplicate în Orientul Mijlociu au crescut cu 50% faţă de anul trecut. Sentinţele la moarte au fost aplicate în urma unor acuzaţii diverse, de la adulter și homosexualitate, în Iran, la blasfemie, în Pakistan, și trafic de droguri, în alte zece state.

„Marea majoritate a ţărilor s-au detașat de folosirea pedepsei cu moartea," a declarat Salil Shetty, secretat general al Amnesty International. „Mesajul nostru către liderii minorităţii izolate de ţări care continue să execute este clar: sunteţi desincronizaţi cu restul lumii în privinţa acestei chestiuni și este timpul să luaţi măsuri pentru a pune capăt acestei pedepse crude, inumane și degradante," a mai adăugat Shetty.

Raportul nu a inclus și date despre China, întrucât informaţiile de acest tip sunt ţinute secrete de autorităţile chineze, însă organizaţia estimează că numărul celor executaţi acolo s-ar ridica la câteva mii. Statele Unite rămân singurul membru al G8 care aplică pedeapsa cu moartea. Singurul stat din Europa în care pedeapsa capitală mai este legală este Belarusul unde, în 2011, au fost executate două persoane.