Calmantele cauzează mai multe morţi decât heroina şi cocaina la un loc

1734

Autorităţile americane sunt alarmate de creşterea numărului de morţi din cauza supradozei de calmante. Conform datelor oferite de Centrele de Control al Îmbolnăvirii şi prevenţiei, în 2007 supradozele de calmante au dus la moartea unui număr de persoane de 5 ori mai mare decât consumul de heroină şi cocaină, informează Reuters.

Un sondaj naţional despre folosirea de medicamente, realizat în 2009, a dezvăluit că 2.000.000 de americani erau dependenţi de calmante, de 2 ori mai mulţi decât cei dependenţi de cocaină. 

Înainte de 2011, numai 20% dintre examenele legiştilor aveau ca rezultat moartea ca urmare a supradozei de medicamente şi cele mai multe dintre acelea erau sinucideri, nu morţi accidentale. Anul trecut, decesele prin supradozarea cu calmante au fost în număr de 19 numai într-un oraş de 24.000 de locutori din Indiana. În acelaşi stat, au fost înregistrate 11 furturi din farmacii ale celui mai utilizat calmant, Opana.

Opana este unul dintre cele mai periculoase medicamente şi a început să fie consumat în 2010, după ce medicamentul oxicontin (cel mai folosit la acea vreme) a fost modificat pentru a nu mai putea fi inhalat sau injectat. Atât Opana cât şi oxicontin fac parte din familia oxicondonului şi sunt opioizi care sunt prescrişi în tratarea sindromului post traumatic în cazul veteranilor de război, conform Huffington Post, dar şi în osteoartrită şi cancer în faze terminale.

Consumul de Opana poate să fie letal deoarece substanţa este mult mai concentrată decât oxicontinul, iar cei care nu sunt obişnuiţi, devin vulnerabili chiar de la prima doză. Folosirea oxicondonului de alte persoane decât cele care au primit prescripţie a adus la urgenţă 105.214 persoane în 2008, o creştere de 152% faţă de 2004, iar statisticile guvernamentale arată că supradoza de opioide (printre care şi oxicondonul) cauzează 13.000 de morţi pe an.

Compania care produce Opana a anunţat în decembrie anul trecut că va reface medicamentul, astfel încât noua pastilă să fie dificil de fărâmat şi să devină vâscoasă dacă se încearcă dizolvarea ei.

În România, medicamentele cele mai predispuse uzului excesiv sunt Diazepamul, Calmepamul, Lexotanul, Extraveralul, Xanaxul şi altele asemănătoare ca structură chimică. De la 1 februarie 2011, Agenţia Naţională a Medicamentului a stabilit că medicamentele pe bază de metamizol (adică Algocalmin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algozone, Alindor, Algoremin, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin, Centralgin) să fie procurate doar pe bază de reţetă. Conform raportului naţional al Agenţiei Naţionale Antidrog privind situaţia drogurilor în 2011, numai 1,2% dintre consumatori sunt dependenţi de calmante şi alţi 1,2% consumă/sunt dependenţi de medicamente fără prescripţie medicală.