Mereu schimbătoarea familie americană

631

Visul american al unei familii fericite, care trăieşte într-o căsuţă cu gard vopsit în alb, este în conitnuă metamorfozare. Dacă în urmă cu doar câteva decenii, familia tradiţională era idealul promovat peste tot, acum familia este înţeleasă şi acceptată sub diferite forme, urmare a numeroşilor factori care influenţează astăzi statutul familiei.

Cercetătorii care analizează schimbările de scructură ale familiei se declară uimiţi de ritmul alert în care s-a schimbat familia ultimilor ani, ceea ce face ca predicţiile să fie rezervate.

Panorama americană arată pe cât de surprinzătoare, pe atât de diversă. Albii se căsătoresc cu negrii, ateii se căsătoresc cu neoprotestanţii, democraţii se căsătoresc cu republicanii, femeile cu femei şi bărbaţii cu bărbaţi, în timp ce alţii consideră că pot alcătui o familie de unii singuri.

Totuşi nici căsătoria, nici posibilitatea de a deveni părinţi nu mai sunt la fel de atrăgătoare ca în urmă cu 40-50 de ani. Pe de o parte, despre numărul scăzut al copiilor se vorbeşte tot mai des. Rata naşterilor este la jumătatea celei din 1960, de la 120 de naşteri la o mie de femei la 60 de naşteri, potrivit unui studiu realizat de Pew Research, în noiembrie 2012.

În plus, numărul tinerilor este mai mic comparativ cu aceeaşi perioadă. Dacă în 1964, 36% dintre americani erau tineri cu vârste sub 18 ani, anul trecut doar puţin peste 23% se încadrau în această categorie demografică. Se aşteaptă ca procentul să scadă sub 20% până în 2050.

Pe de altă parte, femeile care se află la vârsta propice procreerii acordă o importanţă semnificativă carierei şi aleg să aibă copii mai târziu sau deloc. 80% dintre femeile fertile se gândesc să aibă un copil, în comparaţie cu 90% în 1970, dar şi media copiilor născuţi este mai mică, de la 3 per femeie la 2.

Principala cauză sunt eforturile financiare devenite o regulă într-o economie epuizată de cinci ani de criză economică. Întreţinerea unui copil de la naştere până la vârsta de 18 ani într-o familie cu posibilităţi medii costă peste 240.000 de dolari, fără plata instruirii şcolare, artă o estimare a Departamentului de Agricultură. Cu plata taxelor şcolare pentru grădiniţă şi 12 ani de şcoală, cheltuielile pentru un singur copil ajung la circa un milion de dolari.

Apoi, legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex a permis şi apariţia unui alt tip de familii. Până în noiembrie anul acesta, 38% din populaţia Statelor Unite are acces la căsătoria gay, 14 state legalizând uniunile civile.

Nu este de mirare atunci că familiile tradiţionale pierd tot mai mult teren în detrimentul unor pseudouniuni, cu sau fără copii biologici.