Migrarea intimităţii: de la drept, la privilegiu

18

Accentul pe comunicare pus în sociatatea de azi a făcut ca lumea să devină mult mai interconectată, chiar și în raport cu societatea de acum câteva decenii. În ciuda beneficiilor incontestabile ale globalizării comunicării, există și câteva dezavantaje majore. Unul dintre cele mai evidente este relativizarea dreptului la intimitate.

Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private. Nimeni nu are dreptul să pătrundă în viaţa intimă, personală sau de familie a cuiva, fără acordul acestuia. Acest drept se modifică însă în lumea în care Facebook este un soi de serviciu internaţional de informaţii disponibil (aproape) oricui are acces la Internet.

Monitorizarea amprentei online a altora a devenit o practică tot mai comună: 46% dintre utilizatori au folosit Internetul pentru a căuta informaţii despre persoane pe care le-au cunoscut în trecut, în timp ce aproximativ 38% dintre utilizatori au căutat pe net informaţii despre prietenii lor, susţine un raport Pew.

Raportul mai arată că setările privind intimitatea informaţiei partajate este importantă pentru 71% dintre tineri. Aceste date explică într-o mare măsură nemulţumirile stârnite de sistemul de protecţie a intimităţii pe reţeaua Facebook. Dificultăţile de gestionare a setărilor au fost reclamate atât de utilizatori cât și de presă.

Însă lupta pentru intimitate nu este numai una dinspre client spre companie. Cazul Google ilustrează cu claritate acest lucru. Compania a contactat grupuri de lobby şi companii pentru sprijin în vederea modificării legii referitoare la confidenţialitatea comunicaţiilor electronice după ce a constatat că primește lunar circa 1.400 de solicitări din partea autorităţilor americane care cer acces la email-urile şi documentele utilizatorilor. Mai mult, potrivit Bloomberg, Google plănuiește o campanie de limitare a accesului guvernului la comunicaţiile digitale.

Având în vedere modul de viaţă al oamenilor şi cum evoluează lumea digitală, este important ca guvernul să acţioneze pentru actualizarea legii. Este o problemă bipartizană şi cred că necesitatea va creşte, pentru că oamenii aşteaptă acest lucru", a afirmat într-un interviu directorul juridic al Google, David Drummond, citat de Mediafax.

Chestiunea dreptului la viaţă privată este una de actualitate și în afara spaţiului virtual. Postul american de radio NPR a luat recent în discuţie cazul unei femei fotografiate în timp ce se ruga în faţa unei statuete cu Fecioara Maria, la câteva ore după atacul tragic de la Newtown.

Femeia a fost surprinsă de fotografi într-un moment vulnerabil, iar imaginea ei a ajuns în presă fără ca ea să își dea acordul. Tânără a trimis o scrisoare către postul NPR, în care a mărturisit că s-a simţit profund deranjată de gestul fotografilor care „au pândit-o ca pe un animal" și nu i-au adresat niciun cuvânt nici înainte, nici după ce au făcut fotografia. Nu a depus totuși o plângere în acest sens, deși consideră că gestul foto-reporterilor a fost unul de încălcare a dreptului ei la intimitate.

În societatea aflată în continuă schimbare, cunoașterea drepturilor personale rămâne un atuu de neneglijat. Află aici ce spune codul civil referitor la dreptul la intimitate.