O experienţă de „shopping” inedită: magazinele în aer liber pentru oamenii străzii

229

Un magazin ca niciunul altul s-a deschis în Cape Town, Africa de Sud. Un magazin aparte, a cărui viziune şi misiune nu este aceea de a face profit, ci de a oferi celor sărmani haine gratuite.

Este vorba despre Street Store (sau magazinul de pe stradă), care este o binecuvântare în aer liber pentru persoanele fără adăpost.

Hainele sunt donaţii de la persoanele care au decis că au prea multe, dar vin sub o formă diferită decât cea obişnuită. Oamenii străzii nu primesc într-o sacoşă câteva haine uzate şi poate prea mari, ci îşi aleg ceea ce îşi doresc să îmbrace şi, la final, sunt ajutaţi de voluntari să îşi împacheteze frumos „cumpărăturile".

Totul a început la iniţiativa unui adăpost pentru persoanele care locuiesc pe stradă. Decorul magazinului constă doar în umeraşe imprimate pe cartoane, pe care sunt aşezate hainele donate. Oamenii străzii trec pe straduţele unde este organizat magazinul în aer liber şi îşi aleg orice îşi doresc, fără a plăti nimic.

Proiectul are un succes foarte mare, iar creatorii lui – Max Pazak şi Kayli Vee Levitan de la M&C Saatchi Abel – vor să extindă numărul beneficiarilor, prin deschiderea unor asemenea „magazine” şi în alte oraşe din Africa de Sud.