Studiu: percepţia extrasenzorială nu există

227

Un test simplu a reuşit să demonstreze că ceea ce percep oamenii ca fiind al şaselea simţ, folosit pentru a prevedea viitorul şi alte abilităţi paranormale este doar un mecanism al creierului care a fost înţeles greşit. O demonstrează o echipă de cercetători în psihologie de la Şcoala de Ştiinţe ale Psihologiei din Melbourne.

Cercetătorii au organizat un experiment în care subiecţilor li se arătau două fotografii ale aceleiaşi persoane. Cea de-a doua fotografie prezenta câteva schimbări faţă de prima, precum coafura, culoarea părului, culoarea machiajului folosit, absenţa ochelarilor ş.a.m.d.

După ce vedea a doua fotografie, subiectul era întrebat dacă identificase vreo schimbare oricât de mică şi era rugat să aleagă dintr-o listă de nouă schimbări posibile ale înfăţişării persoanei din fotografie.

Ceea ce este interesant este că, deşi percepeau că există o diferenţă, subiecţii nu o puteau identifica. În schimb, explicau că „simt" că s-a schimbat ceva. Un experiment similar, care folosise alte imagini, nu fotografii, a avut aceleaşi concluzii, informează Science Daily

Ceea ce se întâmplase în realitate nu era nicidecum o percepţie extrasenzorială, ci ceva ce văzuseră, dar creierul nu avusese timp să proceseze. De aceea, subiecţii rămăseseră cu impresia vagă a unei schimbări pe care nu şi-o puteau explica pe deplin.