Proteste violente la Kiev: „Nu mai putem aștepta mult”

193

Centrul Kievului a fost duminică scena pe care s-a derulat cel mai violent protest proeuropean, de când președintele Viktor Ianukovici a refuzat să semneze un acord de asociere cu UE, acum aproximativ două luni de zile.

În jur de 200.000 de protestatari s-au strâns în Piaţa Independenţei și au încercat să treacă de barierele puse de poliţie, pentru a ajunge la parlament. Poliţia a ripostat cu gaze lacrimogene, tunuri cu apă și grenade asurzitoare, în timp ce protestatarii aruncau cu pietre, cărămizi, fumigene și tot ce le venea la mână, potrivit Time.

Două autobuze ale forţelor de ordine au fost complet distruse, iar zeci de persoane din ambele tabere au fost rănite. Poliţia a avertizat că aceia care au luat parte la tentativa de intrare în parlament ar putea petrece și 15 ani după gratii.

Asta nu i-a impresionat cu nimic pe protestatari, care s-au săturat de regulile represive ale conducerii. De fapt, motivul din spatele acestei ieșiri violente este adoptarea unor noi legi în Ucraina care interzic orice manifestaţii în centrul Kievului până la 8 martie, sancţionează protestatarii care poartă măşti sau şepci pe cap și, de asemenea, obligă organizaţiile neguvernamentale care beneficiază de finanţare occidentală să se înregistreze ca „agenţi străini", ca în Rusia.

Furia oamenilor a fost atât de mare, încât niciun lider al opoziţiei nu a reușit să îi calmeze. Pugilistul Vitali Kliciko, lider al opoziţiei, a fost întâmpinat cu gaze în faţă când a încercat să calmeze mulţimea, scrie The Guardian.

„Nu mai putem aştepta mult. Nu avem o opţiune: fie câştigăm, fie cădem în dictatură", a declarat unul dintre protestatari pentru jurnaliștii AFP.