O nouă modă în online: reţelele anti-sociale

202

S-au scris multe articole şi s-au făcut multe studii despre pericolele pe care le implică dependenţa de reţelele sociale. Unii au renunţat de tot la Facebook sau Twitter, fie ca experiment, fie permanent, din convingere. Însă unii au găsit o cale de mijloc: accesarea reţelelor anti-sociale.

Dacă scopul unei reţele de socializare este ca un utilizator să aibă cât mai mulţi prieteni pentru a împărtăşi informaţii de interes comun, o reţea anti-socială se adresează celor care se tem de expunerea prea mare a informaţiilor personale în mediul online şi care consideră că un număr prea mare de cunoştinţe virtuale a devenit un obstacol în calea unei comunicări autentice.

Aşa au apărut reţele anti-sociale precum Pair, Family Leaf şi Snapchat, care au aceleaşi funcţii ca reţelele de socializare, dar permit doar un număr restrâns de prieteni.

Pair este o reţea socială care permite (după cum îi spune şi numele) interacţiunile dintre doar două persoane. Pair este o aplicaţie pentru smartphone, care facilitează comunicarea pe bază de sms, dar cu posibilitatea de a adăuga mesajelor materiale multimedia. Comunicarea dintre cei doi este 100% privată şi permite cuplurilor să se sărute virtual cu ajutorul degetului mare de la mână („thumbkiss"). Ori de câte ori unul dintre ei atinge ecranul smartphone-ului cu degetul mare, telefonul celuilalt vibrează.

Creatorii afirmcă că au urmărit să creeze o atmosferă nouă pentru o reţea socială, şi anume şi-au dorit să dea celor doi impresia că sunt la o terasă sau într-un parc, unde pot beneficia de linişte şi pot comunica în voie doar atunci când doresc.

Family leaf este o reţea în care utilizatorii pot comunica doar cu membrii familiei lor. Reţeaua permite comunicarea bidirecţionată şi modul de funcţionare este foarte simplu. Utilizatorul actualizează informaţiile pe care doreşte să le împărtăşească cu familia, cu ajutorul unui sms sau e-mail, pe care apoi le trimite membrilor din reţeaua sa. O dată pe săptămână, utilizatorul primeşte un e-mail ce conţine toate actualizările celorlalţi membri ai familiei.

Pe Family Leaf, utilizatorii pot posta fotografii, conversaţii telefonice, dar şi pot distribui şi o agendă electronică cu datele de contact şi cu aniversările membrilor familiei.

 

Snapchat este o aplicaţie pentru smartphone care permite trimiterea de mesaje tip mms (multimedia messaging service), dar la o viteză de 10 ori mai mare. Cei din reţea pot vedea şi distribui fotografiile utilizatorilor, dar diferenţa majoră constă în faptul că fotografiile sunt stocate doar o perioadă limitată de timp. Publicul ţintă al aplicaţiei este alcătuit din cei care îşi fac griji legate de confidenţialitatea datelor lor.

Deşi cea mai mare reţea de socializare, Facebook, se apropie de aproape 1 miliard de utilizatori înregistraţi, potrivit celor mai recente statistici, reţelele în care numărul de utilizatori aleg să se înscrie pe reţele anti-sociale este în creştere. 

În condiţiile în care antropologii declară că omul nu poate avea relaţii de calitate cu maxim 150 de persoane, iar numărul mediu de prieteni pe Facebook este de aproape 200, Mathew Honan, jurnalist la revista online (care se ocupă de trendurile în tehnologie) este de părere că internetul este sufocat de prea multă informaţie.

De asemenea, acesta spune că întoarcerea la viaţa online privată, împărtăşită cu un număr cât mai restrâns de persoane, este un stil de viaţă virtual îmbrăţişat de cât mai mulţi utilizatori, făcând-o cea mai nouă tendinţă online.