Oamenii umili sunt mai săritori

316

Când Christos a spus „învăţaţi de la Mine căci eu sunt blând și smerit cu inima" (Matei 11:29) părea să transmită că smerenia, căreia azi îi spunem mai des „umilinţă" este ceva bun și de dorit. O perspectivă destul de diferită de definiţia DEX-ului, care asociază umilinţa cu un sentiment de inferioritate, pe care psihologii contemporani ne sfătuiesc să îl eliminăm.

Și totuși, există voci în psihologie care spun că umilinţa este o trăsătură de caracter extrem de utilă. Un studiu recent condus de psihologul american Jordan LaBouff, de la Universitatea de stat din Maine sugerează că umilinţa, ca particularitate a personalităţii, este cel mai important factor generator de altruism.

Persoanele umile, spune LaBouff, sunt mai dispuse să vină în ajutorul celorlalţi, iar aceasta indiferent de presiunea timpului sau a societăţii. Acest lucru este semnificativ fiindcă umilinţa ca orice trăsătură de personalitate are efecte largi asupra comportamentului. „Studiul arată că există trăsături personale care pot influenţa puternic răspunsul cuiva atunci când altcineva este în nevoie," a explicat psihologul.

Concluzia studiului este că „umilinţa este un lucru bun", spune LaBouff, care definește smerenia ca „o concentrare scăzută asupra propriei persoane, care te face să investești mai puţin timp și energie în tine însuţi, și să ai o deschidere intelectuală semnificativă și o apreciere cât mai echilibrată a propriilor puncte tari și puncte slabe."

În plus, apreciază psihologul, lucrurile pe care le asociem în mod normal cu umilinţa – cum ar fi modestia, timiditatea și chiar stilul mai conservator în îmbrăcăminte sunt mai degrabă manifestări exterioare ale umilinţei, însă umilinţa în sine nu e ceva în mod obligatoriu vizibil. „Dacă petrec mai mult timp pe lângă cineva, îmi pot da seama dacă este sau nu o persoană cât de cât modestă. Dar nu pot spune dacă este umilă. Umilinţa este o calitate interioară," a mai declarat psihologul.

Punctul focal de interes al psihologului este acum să vadă „cum este generată umilinţa – de ce se simt unii oameni umili – și dacă mecanismul poate fi manipulat în așa fel încât să îi ajutăm pe oameni să experimenteze umilinţa mai mult."

Sursa: Time