Obama e cel mai puternic om din lume. Din nou

41

Preşedintele American, Barak Obama şi-a recâştigat poziţia în fruntea clasamentului Forbes al celor mai puternice persoane din lume. Anul trecut, topul realizat de revista Forbes acordase primul loc preşedintelui Chinei, Hu Jintao.

Obama este din nou considerat cel mai puternic om din lume, în timp ce Hu (poziţionat anul acesta pe locul 3) a pierdut din cotaţie după ce a renunţat la funcţia de secretar general al Partidului Comunist chinez. Pe locul doi se află premierul rus, Vladimir Putin, care e pregătit să recâştige preşedenţia ţării anul acesta. Pe a patra poziţie se află cancelarul Germaniei, Angela Merkel, urmată de cofondatorul Microsoft, Bill Gates.

Inedit, lista de anul acesta cuprinde și numele a doi infractori. Joaquin Guzman Loera (locul 55) conduce un cartel de droguri în nordul Mexicului şi Dawood Ibrahim Kaskar (locul 57) este liderul unui sindicat de crimă organizată din Mumbai, suspectat că ar susţine financiar şi logistic grupări teroriste.

Forbes a luat în calcul patru criterii pentru selecţionarea celor care intră în top : numărul persoanelor asupra cărora îşi exercită influenţa, resursele financiare pe care le controlează, sferele de influenţă asupra cărora au impact şi modul în care îşi exercită puterea pentru a schimba lumea. În final doar 70 de persoane au ajuns pe listă.

(Foto: Dreamstime)