Obama: Munca lui Luther King Jr. trebuie continuată

23

Memorialul Naţional „Martin Luther King Jr." a fost dedicat oficial în prezenţa preşedintelui american Barack Obama. „La aproape 50 de ani după marşul din Washington, munca noastră - munca dr. King - nu este încă terminată", a declarat liderul de la Casa Albă.

Monumentul care îl reprezintă pe fostul lider al mişcării pentru drepturi civile în SUA a fost dedicat duminică, în Washington DC, informează CNN. Unii dintre invitaţii la eveniment au vorbit despre mişcarea „Occupy Wall Street!" (Ocupaţi Wall Street) ca despre o „continuare" a moştenirii lăsate de King Jr.

Obama a vorbit despre provocările care stau în faţa naţiunii americane: criza economică, educaţia care nu este la standardele cele mai înalte şi războaiele în care sunt implicate SUA. Mişcarea iniţiată de Martin Luther King pentru drepturi civile a însemnat o luptă dificilă, iar generaţiile de azi trebuie să înveţe din lecţia predată de King să fie unite şi să nu fie descurajate de realitatea prezentă, ci să trăiască animate de idealuri mai înalte.

King „va rămâne pentru totdeauna printre monumentele celor care au pus temeliile acestei naţiuni şi a celor care au apărat-o. Un predicator de culoare, fără un grad sau titlu oficial, a reuşit cumva să dea glas celor mai profunde visuri ale noastre şi ideilor noastre cele mai persistente", a spus Obama.

„Acum, în timp ce dedicăm acest monument, îl pot auzi pe tatăl meu spunând că oamenii asupriţi nu pot să rămână asupriţi la nesfârşit", a declarat Bernice King, una dintre fiicele lui Martin Luther King, prezentă la eveniment.

Martin Luther King III, fiul dr. King, a vorbit despre modul în care a evoluat societatea americană şi despre visurile tatălui său pentru dreptate socială şi economică, afirmând că acestea s-au transformat într-un „coşmar" în condiţiile în care milioane de americani şi-au pierdut locurile de muncă şi locuinţele. „Tinerii implicaţi în mişcarea Ocupaţi Wall Street, în această ţară şi în lumea întreagă, caută dreptate", a spus King III.

Vorbitorii au insistat asupra faptului că un procent de unu la sută din populaţia americană, care deţine mare parte din avere, are un control prea mare asupra puterii şi face viaţa grea celorlalte 99 de procente ale populaţiei.

Dedicarea memorialului lui Martin Luther King Jr. ar fi trebuit să aibă loc în data de 28 august, cu ocazia celebrării Marşului de la Washington din 1963, când King a susţinut faimosul discurs „I Have a Dream" (Am un vis). Uraganul Irene a făcut imposibilă dedicarea memorialului la data respectivă, iar evenimentul a avut loc în data de 16 octombrie.

(Foto: Dreamstime)