Școlile din Marea Britanie interzic purtarea fustei

53

Disperaţi de încăpăţânarea elevelor care poartă fuste din ce în ce mai scurte, tot mai mulţi directori de școală ameninţă că vor interzice, sau chiar au interzis deja purtarea de fuste în spaţiul instituţiei, informează Daily Mail.

Directorii au invocat securitatea fetelor ca principal motiv pentru stabilirea acestei interdicţii. Deși ei spun că purtarea fustelor scurte le pune pe fete în poziţia de potenţială victimă a unor atacuri sexuale, criticii deciziei spun că aceasta nu va face altceva decât să crească numărul atacurilor.

Claire Owen, director al liceului britanic Herne Bay a declarat pentru un post de radio local că fetele nu sunt conștiente că felul în care se îmbracă poate „transmite un mesaj greșit".

Judith Hackitt, director al organizaţiei Health and Safety Executive, susţine însă că decizia de a interzice purtarea fustelor la cursuri este „unul dintre cele mai bune exemple de utilizare a măsurilor de securitate într-un context cu totul greșit."

Peter Bradley, directorul adjunct al organizaţiei de caritate Kidscape, spune că interdicţia ar putea chiar să sporească riscul de atacuri fiindcă ar transmite ideea că lungimea fustei este singurul factor pentru atacuri și ar putea da adolescentelor un sentiment fals de siguranţă. „Rata atacurilor asupra femeilor și a fetelor din ultimii ani nu a urmărit orientarea tivului, sus sau jos," a declarat Bradley pentru ziarul Independent. Bradley e de părere că e greșit să evaluezi riscul de atac după lungimea fustei și adaugă că și „fetele care poartă pantaloni vor fi expuse riscului de avansuri sexuale nedorite."

Într-o scrisoare adresată părinţilor, directoarea Owen adaugă încă un motiv pentru interdicţie, anume că atitudinea sfidătoare a fetelor faţă de politica școlii consumă timpul profesorilor care trebuie să se ocupe de acest aspect, dar și pe al elevilor, care pierd ore fiindcă sunt trimiși acasă să se schimbe.

Peter Bradley spune, în schimb, că „o școală care trebuie să impună o interdicţie privind fustele, fiindcă elevele nu cooperează cu angajaţii liceului, ar trebui să fie mai îngrijoraţi de comportamentul elevilor, mai mult decât de protecţia copiilor."

Russel Hobby, directorul Asociaţiei Naţionale Britanice a Directorilor de Școală spune că instituţiile s-au confruntat în toate generaţiile cu nevoie adolescenţilor de a se exprima prin îmbrăcăminte și că școlile și-au adaptat, de nenumărate ori, uniformele pentru a veni în întâmpinarea elevilor. Hobby sugerează că o posibilă soluţie în problema fustelor prea scurte ar putea fi „crearea unui cod de uniforme care să ofere elevelor mai multe opţiuni vestimentare", pentru ca cei care le poartă să se simtă reprezentaţi de ce poartă.

O cititoare Daily Mail, apreciază pe site-ul publicaţiei că, intervenţia școlii în reglementarea vestimentaţiei este binevenită, deoarece școala poate influenţa întreg colectivul, în timp ce părinţii sunt limitaţi în lucrul cu proprii copii. „Indiferent de ce i-aș spune eu, până m-aș albăstri la faţă, ea va dori să arate exact ca amicele ei. Dacă ele vor purta fustele înfășurate în jurul gâtului, exact așa o să o poarte și ea, chiar dacă dimineaţa, când iese din casă va ieși îmbrăcată rezonabil."