Organizaţia Mondială a Muncii: Tinerii români sunt „prea educaţi”

207

În România, 15% dintre tineri sunt prea calificaţi pentru cerinţele pieţei, un procent mai mare decât în alte ţări europene. Tinerii aceştia au numai două opţiuni: să rămână şomeri până ce îşi găsesc un loc de muncă potrivit calificării lor sau acceptă un job sub nivelul lor de calificare.

În România, rata tinerilor mai calificaţi decât cerinţele pieţei este mai mare decât în Marea Britanie şi Germania, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Muncii (OMM). Totodată, exigenţele angajatorilor s-au apropiat de cererea de locuri de muncă. Astfel, discrepanţa dintre abilităţile celor care îşi caută un loc de muncă şi exigenţele angajatorilor români s-a redus cu 3,5% între 2010-2011, de la 12%, la 8,5%.

Cu toate acestea, rata şomajului în rândul tinerilor cu educaţie terţiară (şcoli tehnice şi facultăţi) se menţine foarte ridicată. În România, rata şomajului în rândul tinerilor cu studii superioare era de 29,3% în 2011, în creştere faţă de 2010 şi de trei ori mai mare decât nivelul anului 2000, arată Agerpres.