Marea Britanie: recensământ cu surprize

108

Recensământul populaţiei din Marea Britanie, care a avut loc în 2011 şi ale cărui date au fost publicate săptămâna aceasta, vine cu o serie de surprize în ceea ce priveşte structura religioasă.

Creştinismul rămâne grupul religios cel mai numeros, cu un număr de 33,2 milioane de credincioşi. Însă, creştinii sunt pe locul I şi la un capitol mai puţin măgulitor: cei mai bătrâni credincioşi. Astfel, unul din cinci creştini (22%) au vârste de peste 65 de ani.

Comparativ, 88% dintre musulmani au vârsta sub 50 de ani, în timp ce aproape jumătate dintre aceştia au vârsta sub 25 de ani. Deşi informaţia nu este nouă şi o confirmă pe cea din 2001, numărul credincioşilor musulmani a crescut cu peste 500.000 de persoane în ultimul deceniu.

De asemenea, recensământul oferă pentru prima dată detalii legate de cei 25% de atei din Anglia şi Ţata Galilor. Patru din zece nereligioşi au vârsta sub 25 de ani şi patru din cinci sub 50 de ani. Cea mai mare creştere a persoanelor fără religie a fost în categoriile de vârstă 20-24 de ani şi 40-44, arată The Guardian.