Israelienii, foarte sceptici cu privire la acordul cu palestinienii

42

În doar câteva zile, pe 14 august, Israelul şi Palestina vor relua negocierile de pace. Însă evreii israelieni sunt sceptici, doar 18% dintre aceştia afirmând că şansele de reuşită sunt mari sau foarte mari, potrivit unui sondaj de opinie citat de France Presse.

Sondajul, realizat de Institutul israelian pentru Democraţie şi Universitatea din Tel Aviv, a fost realizat anterior debutului negocierilor de pace între cele două state. Discuţiile au ca scop încheierea unui acord de pace în următoarele nouă luni, un obiectiv fixat de către secretarul de Stat american, John Kerry.

Însă, potrivit sondajului, 80% dintre evreii israelieni consideră că şansele de a încheia un acord cu palestinienii sunt „relativ mici" sau „foarte mici" din cauză că „liderii palestinieni nu sunt sinceri în dorinţa lor de a relua negocierile".

În schimb, arabii ce locuiesc în Israel (aproximativ 20% din populaţia ţării) sunt mai optimişti, 47% dintre ei apreciind că şansele de a ajunge la un acord sunt „mari" sau „foarte mari".