Oroarea pe care riscă să o trăiască peste 30 de milioane de fete, în următorii 10 ani

250

În următorii 10 ani, mai mult de 30 de milioane de fete riscă să sufere o procedură de mutilare genitală, arată un studiu Unicef, citat de BBC.

Studiul „Mutilarea/tăierea genitală a femeilor: O privire de ansamblu statistică şi exploratoare a dinamicii schimbării" a analizat informaţiile adunate pe parcursul a 20 de ani, în 29 de ţări în care se practică această operaţie, din zona Africii şi a Orientului Mijlociu.

În regiuni precum Somalia, Guinea, Djibouti sau Egipt, această practică este generalizată: 91%, până la 98% (în Somalia) dintre femei, trec printr-o astfel de procedură. În alte zone, precum Chad, Gambia, Mai, Senegal, Sufan sau Yemen, au fost înregistrate scăderi uşoare în ceea ce priveşte practica circumciziei la femei.

Cercetarea arată însă o scădere a frecvenţei mutilării în rândul tinerelor faţă de perioada de acum 30 de ani. În Kenya şi Tanzania fetele au de trei ori mai puţine şanse decât mamele lor de a fi supuse unei astfel de intervenţii. În Benin, Republica Africană Centrală, Irak, Liberia şi Nigeria, numărul fetelor mutilate genital a scăzut la aproape jumătate.

Mai mult, în anumite regiuni, precum Chad, Guinea sau Sierra Leone a fost observată o creştere a numărului persoanelor din ambele sexe care se opun acestei proceduri, cu precădere în rândul bărbaţilor.

Circumcizia femeilor este considerată în anumite comunităţi drept o practică tradiţională care garantează că tânăra este virgină şi o desemnează drept bună de măritat. Operaţia prezintă însă riscuri enorme pentru fata în cauză: de la hemoragii grave, infecţii, până la probleme urinare, infertilitate sau chiar decesul copilului la naştere.