Pandora este fantezie… și realitate!

541

„Noi am privit filmul dumneavoastră – acum priviţi-l și dumneavoastră pe-al nostru." Așa sună un fragment dintr-o reclamă publicată de revista Variety, prin care organizaţia internaţională Survival a cerut regizorului filmului Avatar, James Cameron, să ajute un trib indian.

După cum anunţă pe propriul site, organizaţia Survival îl roagă pe Cameron să ajute tribul Dogria Kondh din Orissa, India, a cărui poveste este extrem de similară cu a poporului Na’vi din filmul Avatar. Iată textul reclamei:

„Apel către James Cameron. Avatar este fantezie… și realitate. Tribul Dongria Kondh din India se luptă să-și apere teritoriul ameninţat de o companie minieră hotărâtă să le distrugă muntele sacru. Vă rugăm să ajutaţi Dongria.

Noi am privit filmul dumneavoastră – acum priviţi-l și dumneavoastră pe-al nostru.” (vezi Galerie video)

Filmul de zece minute, realizat de Survival, Mine: story of a sacred mountain („Al meu: povestea unui munte sacru” – narată de Joanna Lumleu –) prezintă situaţia neajutorată a tribului Dongria în regiunea Dealurilor Niyamgir, în Orissa, India. Compania britanică Vendanta Resources este hotărâtă să exploateze muntele sacru al tribului Dongria pentru a extrage bauxita (minereul de aluminiu). Unele grupuri Kondh deja au suferit din cauza rafinăriei de bauxită, construită și folosită de Vendanta, la baza dealurilor Niyamgiri.

Directorul Survival, Stephen Corry, a declarat: „Exact așa cum populaţia Na’vi a descris pădurea Pandorei ca fiind ‚tot ce au’, pentru tribul Dongria Londh, viaţa și pământul au fost dintotdeauna puternic conectate. Povestea principală din Avatar – dacă dăm la o parte lemurii multicolori, caii masivi și adroizii războinici – este trăită astăzi pe dealurile Hiyamgiri din Orissa, India. Ca și Na’vi din Avatar, tribul Dongria este în pericol, în timp ce teritoriul lor este dorit pentru exploatare de Compania Vendanta, care nu se va da înapoi de la nimic pentru a-și atinge scopul. Mina va distruge pădurile de care băștinașii depind și va ruina vieţile miilor de oameni care locuiesc in zonă. Eu sper într-adevăr că James Cameron se va alătura luptei acestui trib de a-și salva muntele sfânt și de a-și asigura viitorul.”

Organizaţia Survival, înfiinţată în 1969 și reprezentată în 82 de ţări, este cea mai veche și mai largă organizaţie internaţională care luptă pentru drepturile populaţiilor tribale.

În India, mineritul în zonele locuite de populaţiile tribale este o problemă fierbinte pe agenda internă, guvernul indian luând în considerare un proiect de lege care să restricţioneze accesul companiilor private de minerit pe pământurile populaţiilor tribale. Legea însă e controversată, pe de o parte din pricina companiilor private care fac un puternic lobby împotriva ei, pe de altă parte din pricina vocilor care anunţă un monopol nesănătos al companiilor de stat, considerate aservite diverșilor factori politici. Oricum, legea încearcă să le ofere populaţiilor tribale şansa de a avea un cuvânt greu de spus în negocierile cu diferitele companii miniere.

India are 85 de miliarde de tone de rezerve minerale neexploatate încă.