Părerile musulmanilor despre ţinuta femeii

1364

Ținuta femeilor în public este un aspect important pentru lumea musulmană și variază de la o ţară la alta. Un nou sondaj realizat în 7 ţări majoritar musulmane relevă care sunt opiniile locuitorilor despre îmbrăcămintea femeilor, dar și despre dreptul acestora de a decide ce să poarte. 

Ţinuta femeilor în public este un aspect important pentru lumea musulmană și variază de la o ţară la alta. Un nou sondaj realizat în 7 ţări majoritar musulmane relevă care sunt opiniile locuitorilor despre îmbrăcămintea femeilor, dar și despre dreptul acestora de a decide ce să poarte. 

Sondajul realizat de către Institute for Social Research (University of Michigan) în 7 ţări musulmane: Tunisia, Egipt, Turcia, Irak, Liban, Pakistan şi Arabia Saudită a arătat, printre altele, că majoritatea participanţilor la sondaj preferă ca femeile să-şi acopere capul complet, dar nu neapărat şi faţa. Mai puţin de 5% dintre participanţii din Irak, Egipt, Pakistan şi Arabia Saudită au spus că li se pare adecvat ca femeile să aibă capul descoperit în public, notează businessinsider.com.

Fiecărui participant la sondaj i-au fost arătate fotografii cu 5 stiluri diferite de acoperire a capului, de la cele mai conservatoare până la cele mai liberale şi o altă fotografie cu o femeie cu capul descoperit. Majoritatea respondenţilor, 57% din Tunisia, 52% din Egipt, 46% din Turcia şi 44% din Irak, au ales fotografia în care femeia avea părul şi urechile complet acoperite cu un voal alb, hijab, ca fiind cea mai potrivită ţinută în public. În Irak şi Egipt, fotografia în care femeia are părul şi urechile acoperite cu un hijab negru este a doua opţiune cea mai votată. În Pakistan, 31% au ales fotografia cu femeia cu hijabul negru, 32% pe cea care poartă un niqab, vălul care acoperă întreaga faţă, lăsând doar ochii la vedere şi 24% pe cea cu niqabul alb. În Arabia Saudită, 63% au votat fotografia cu femeia cu niqab, iar 11% au spus că cea mai potrivită ţinută pentru o femeie, în public, este aceea în care aceasta poartă o burqa, vălul care acoperă în întregime faţa, prevăzut cu o plasa prin care aceasta să poată vedea. 

În general, puţini au fost cei care au spus că nu au nimic împotrivă ca femeile să nu poarte nimic pe cap în public, mai puţin de 32% dintre cei din Turcia şi aproximativ 15% dintre cei din Tunisia. În Liban, 49% au spus de asemenea, că li se pare potrivit ca femeile să nu poarte nimic pe cap când apar în public, procent care în mod probabil se datorează faptului că 27% dintre participanţii la sondaj erau creştini.

Deşi majoritatea respondenţilor au spus că preferă o ţinută conservatoare pentru femei, mulţi au spus că acestea ar trebui să decidă singure ce ar trebui să poarte. Astfel, 56% dintre cei din Tunisia, 52% dintre cei din Turcia, 49% dintre cei din Libia, 47% dintre cei din Arabia Saudită, 27% dintre cei din Irak, 22% dintre cei din Pakistan şi 14% dintre cei din Egipt au declarat că femeia ar trebui să fie liberă să-şi aleagă vestimentaţia.