Parlamentul European dezbate posibilitatea de a incrimina prostituţia

209

La sfârșitul acestei săptămâni, legislativul Uniunii Europene va dezbate incriminarea prostituţiei, mai exact a achiziţiei de servicii sexuale. Mulţi se opun însă acestei posibilităţi.

Activiștii antiprostituţie și politicienii care vor incriminarea prostituţiei speră ca succesul înregistrat de ţări precum Franţa, Islanda, Norgevia și Suedia, care au scos în afara legii cumpărarea de servicii sexuale, să inspire dezbaterea din Parlamentul European, care va avea loc în doar câteva zile.

Pe de altă parte, scrie Time, numeroși asistenţi sociali, precum și uniuni ale lucrătorilor sexuali și chiar guverne europene (cel puţin șapte) spun că o astfel de măsură legislativă le-ar pune și mai mult în pericol pe femeile care se prostituează și ar fi o ameninţare și pentru clienţii lor.

Pro și conta din experienţa directă

Suedia a devenit un model de succes după ce, în 1999, a scos în afara legii cumpărarea de servicii sexuale. Pentru prima dată în Europa, clienţii erau cei pedepsiţi, nu prostituatele. Și, în timp ce presa germană deplângea decizia, spunând că „pentru mișcarea feministă din Suedia legea reprezintă o înfrângere", numărul de prostituate din Suedia scădea dramatic, de la 2.500 la 1.000-1.500. Zece ani mai târziu, 70% dintre suedezi încă susţineau pedepsirea bărbaţilor care plătesc pentru sex, și nu a prostituatelor.

Germania, în schimb, a legalizat prostituţia în urmă cu mai mult de un deceniu, autorităţile sperând că măsura va asigura condiţii mai bune de lucru și mai multă independenţă femeilor din această industrie. Acest lucru nu s-a întâmplat, subliniază un reportaj Der Spiegel. Din contră, exploatarea femeilor și traficul de persoane s-au agravat. Același reportaj nota că Olanda a ales calea dereglementării (legalizării, n.tr.) cu doi ani înaintea Germaniei. Atât ministrul de justiţie al Olandei, cât și poliţia acestei ţări recunosc că situaţia prostituatelor nu s-a îmbunătăţit palpabil de atunci. Sănătatea lor este mai labilă, iar numărul dependentelor de droguri este în creștere. Poliţia estimează că între 50 și 90% dintre prostituate nu practică profesia în mod voluntar.

Austria, Danemarca și Elveţia se numără și ele printre ţările care au legalizat prostituţia și ale căror guverne nu vor renunţa la această poziţie, deși caută modalităţi de a îmbunătăţi sistemul.

La ce nivel au ajuns discuţiile în România

Prin noul Cod Penal care a intrat în vigoare la 1 februarie 2014, practicarea prostituţiei în România nu mai este considerată infracţiune, ci doar contravenţie, fiind pasibilă de amendă, la fel ca traversarea pe roșu. Aceasta în condiţiile în care, în sepembrie 2009, 56% dintre românii intervievaţi în cadrul unui studiu al eResearch Corp, citat de realitatea.net, se declarau în favoarea legalizării prostituţiei.

Ca să avem o imagine mai largă a fenomenului, e bine de știut că România este principala sursă de sclavie din Uniunea Europeană, așa cum arată un raport întocmit de Comisia Europeană. Patru din cinci femei de pe teritoriul UE obligate să se prostitueze sunt de naţionalitate română, arată raportul realizat de Comisia Europeană. Documentul arată că cele mai multe victime ale acestui fenomen se înregistrează în rândul femeilor, iar România şi Bulgaria se află în fruntea clasamentului statelor europene în ceea ce priveşte sclavia modernă. 61% din totalul mondial al actelor de trafic uman provin de pe teritoriul Uniunii Europene.