Dragoste între tabere adverse, pe baricade, în Kiev

61

„Cu toată agitaţia, mi-am amintit numărul tău de telefon când i l-ai spus prietenei tale. Nici măcar nu știu cum te cheamă. Am stat toată noaptea cu un scut în faţa ta. Când ne-ai oprit să nu mai înaintăm, mi-am dat seama că vreau să mă căsătoresc cu tine. Andrei."

După demisia președintelui Ianukovici și relaxarea mass-mediei a ieșit la iveală în presa internaţională o poveste de iubire începută pe Maidan, în luna decembrie. Andrei este ofiţer de poliţie și Lidia Pankiv (24 de ani), jurnalistă. Amândoi erau prezenţi în Piaţa Independenţei, dar în tabere adverse.

Ea făcea parte dintr-un grup de femei care acţiona ca un scut uman între forţele de ordine și un grup de manifestanţi, iar el era în primul rând al forţelor de poliţie, tot înaintând cu scutul în mână. La un moment dat, Lidia a primit un telefon de la o prietenă care cerea informaţii despre o persoană arestată de poliţie. Pentru că nu se puteau auzi, Lidia i-a dat un alt număr de telefon să o sune.

Așa a reţinut Andrei numărul și i-a dat mesajul care a emoţionat o lume întreagă, arătând că într-un conflict, chiar și în tabăra adversă există persoane bune, sensibile la ce este bine și ce este rău și care nu sunt doar roboţi ai unui om cu intenţii criminale. Andrei nu și-a dat numele de familie, de frică că va fi dat afară, și în singura poză în care cei doi apar împreună faţa sa este intenţionat distorsionată, scrie Daily Mail.

Lidia a hotărât să se întâlnească cu el, doar cu speranţa că s-ar putea să îl convingă că se află de partea greșită a conflictului, însă a ajuns să se îndrăgostească de el. Presa a aflat povestea și a invitat-o pe Lidia să o povestească într-o emisiune televizată.

Când a aflat că emisiunea de pe canalul Inter (cel mai urmărit din Ucraina) este în direct, Lidia a început să vorbească nu despre povestea ei de dragoste, ci despre „cum doi dintre cei mai buni prieteni ai mei au fost uciși acolo (n.r. pe Maidan)". În timp ce realizatorul emisiunii încerca să schimbe subiectul conversaţiei, tânăra a spus că îl urăște pe președinte și pe toţi cei responsabili pentru moartea protestatarilor și, de asemenea, a acuzat postul pentru că „de trei luni de zile a înșelat telespectatorii și a semănat dușmănia între cetăţenii acestei ţări", citează National Review.

Tinerei i-a luat apărarea un alt invitat, Konstantin Reutsky, militant pentru drepturile omului, care i-a dat dreptate și a subliniat că atacul asupra protestarilor a fost „un punct de cotitură" de la care nu mai poate exista niciun fel de înţelegere. A doua zi, parlamentul vota demiterea președintelui.

Foto: captură YouTube