Patriarhia Română se opune activităţii „cu caracter sexual autorizat”

16

Patriarhia Română a luat atitudine împotriva iniţiativei legislative a deputatului Silviu Prigoană, cu privire la legalizarea prostituţiei, susţinând că adoptarea legii ar amplifica fenomenul, transformând prostituţia într-o formă modernă de sclavie sexuală, anunţă Mediafax.

   

    „Legalizarea prostituţiei intensifică degradarea morală a societăţii, contribuie la proliferarea diferitelor boli şi la creşterea numărului divorţurilor, iar femeilor prinse în această sclavie li se afectează iremediabil sănătatea psihică şi fizică, precum şi demnitatea socială", au spus reprezentanţii Patriarhiei.

    Reacţia Patriarhiei a venit în urma iniţiativei deputatului Prigoană care a depus, luni, la Parlament, un proiect pentru legalizarea prostituţiei, definită ca „activitate cu caracter sexual autorizată", desfăşurată independent sau într-un cadru organizat.

    „Motivaţia înaintării unui proiect de lege care să reglementeze exercitarea în mod legal a prostituţiei stă în încercarea de a clarifica situaţia socială a persoanelor care, oricum, activează în domeniu… şi, de ce nu, în încercarea de a spori veniturile la bugetul de stat", a declarat Prigoană, care a mai precizat că propunerea sa este „o lege copiată din Germania, tradusă şi pusă pe masa deputaţilor şi senatorilor".

    În Germania, prostituatele beneficiază de asigurări de sănătate, de concediu şi pensie. În Belgia, prostituţia este legală, dar femeile care o practică nu îşi pot oferi serviciile la colţul străzii. În schimb, se interzice medierea între persoana care oferă servicii de natură sexuală şi clienţi, conform stirileprotv.ro. Cea mai tolerantă ţară europeană este Olanda, unde nu este permisă doar prostituţia, ci şi consumul de droguri, căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi eutanasia.

     „Nu există soluţia bună şi soluţia proastă. Şi legalizarea, şi nelegalizarea, pot aduce beneficii, dar şi probleme. Există un cost şi un câştig în cazul oricăreia dintre variante", a declarat sociologul Alfred Bulai pentru EVZ. El a precizat totuşi că în ţările unde prostituţia a fost legalizată, aceasta nu a dispărut şi nici nu a dat vreun semn de diminuare, pentru că este o activitate care „nu ţine de spaţiul legislativ pur şi simplu". „Dimpotrivă, tendinţele sunt chiar să crească fenomenul pentru că, legalizându-l, el devin public acceptabil."

    „Sunt total împotriva legalizării prostituţiei. Cel mai puternic argument este acela că nu voi fi niciodată de acord ca femeia să fie tratată ca obiect sexual, ca marfă", a afirmat şi Cristina Pocora, deputat PNL.

    „Orice demers legislativ trebuie să aibă ca scop apărarea demnităţii persoanei şi a familiei, promovarea valorilor sociale şi a binelui comun, iar nu adâncirea crizei morale care a generat, în parte, criza economică la nivel internaţional", s-a precizat în comunicatul de presă al Patriarhiei Române care a încurajat, totodată, celelalte confesiuni creştine să îşi exprime public dezacordul vizavi de legalizarea prostituţiei.