Update: UE se dotează cu un sistem contra naufragiilor financiare

10

    Parlamentul European urmează să valideze acordul de creare a unui sistem de supraveghere a activităţilor financiare europene, dacă acesta va fi aprobat în cadrul sesiunii miniştrilor europeni de Finanţe, care are loc marţi, scrie Curierul Naţional.

    Sistemul, negociat timp de un an şi jumătate, prevede instituirea unui nivel dublu de supravegehere. În primul rând, va fi creat un Consiliu de risc sistemic, în componenţa căruia intră reprezentanţii băncilor centrale şi va beneficia de sprijinul Băncii Centrale Europene (BCE). Preşedinte al acestui consiliu va fi însuşi preşedintele BCE, cel puţin în primii cinci ani de activitate. Misiunea lui este de a alerta guvernele şi autorităţile europene atunci când apar dezechilibre macroeconomice de natură să pună în pericol stabilitatea financiară. Se urmăreşte, de exemplu, prevenirea formării bulelor imobiliare, de genul celor ce se află la baza dificultăţilor băncilor irlandeze şi spaniole, explică Maria Cora, de la Curierul Naţional.

    Alături de Consiliul de risc sistemic vor mai fi create trei agenţii. Cea de la la Londra va avea misiunea de a efectua controlul sectorial al băncilor. Cea de la Paris va controla pieţele financiare, iar cea de la Frankfurt va controla companiile de asigurări. Toate aceste trei autorităţi, din care vor face parte supervizori naţionali şi funcţionari europeni, vor putea impune aplicarea legislaţiei europene în aceeaşi manieră pretutindeni în Uniune.

   Update (8 septembrie): Consiliul pentru afaceri economice si financiare (ECOFIN) a aprobat marţi înfiinţarea Consiliului de risc sistemic, precum şi înfiinţarea altor trei corpuri: Autoritatea Europeană Bancară, Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale, dar şi Autoritatea Europeană pentru Securitate şi Pieţe. După obţinerea aprobării din partea Parlamentului European, în cursul acestei luni, instituţiile vor deveni operaţionale de la 1 ianuarie 2011.

    Potrivit BBC, miniştrii au discutat, în cadrul reuniunii, despre posibila introducere a unei taxe asupra băncilor şi a unui impozit pe tranzacţiile financiare, însă nu au ajuns la un acord privind aceste subiecte. Ele urmează să fie dezbătute şi în cadrul întâlnirilor care vor avea loc la Bruxelles pe 30 septembrie şi 1 octombrie anul acesta.