Directivă UE acuzată că încurajează testele pe embrioni umani

8

    O lege care asteptă să fie aprobată de Parlamentul European şi prin care se încearcă reducerea numărului de animale folosite pentru experimente constituie motivul îngrijorărilor și nemulţumirilor unei grupări de episcopi. Ei consideră că legea va da mână liberă folosirii de embrioni umani în locul animalelor și că acest lucru ar fi cu mult mai grav decât testarea pe animale, relatează Christian Telegraph.

    Propunerea de lege ce urmează să fie discutată pe data de 8 septembrie în plenul Parlamentului European a atras deja criticile unei comisii a episcopilor europeni, The Commission of the Bishops' Conferences of the European Community (COMECE), care sunt împotriva unei astfel de legi.

    Ei susţin că ambiguitatea regăsită în respectivul act normativ oferă alternativa folosirii în teste a embrionilor umani vii. Articolul 4 prevede că "Statele Membre trebuie să se asigure, oridecâteori este posibil, că pot folosi o metodă știinţifică satisfăcătoare sau o strategie de testare care nu implică animale vii." Ei caracterizează acest text ca fiind extrem de ambiguu și cspun că el "permite, de exemplu, teste care folosesc celule stem ale embrionului uman". COMECE sugerează că legea ar trebui să specifice în mod explicit interzicerea oricăror teste știinţifice care implică celule embrionare sau fetale.

    Un raport din 2009, întocmit de Comisia Europeană, oferă exemple de astfel de metode alternative care în prezent sunt în curs de dezvoltare în diferite ţări ale UE. Dintre cele 21 de metode propuse, cinci fac uz de celule embrionare umane.

    O societatea din Marea Britanie care se ocupă de protecţia copiilor nenăscuţi a emis alerte pentru toţi susţinătorii europeni ai principiilor pro-viaţă, îndemnându-i să îi contacteze pe reprezenanţii ţărilor lor la Parlamentul European şi să le ceară să intervină în dezbatere. La rândul ei, organizaţia susţine că a trimis patru amendamente care vizează în mod explicit protecţia embrionilor umani în privinţa utilizării experimentale, dar până în prezent niciuna dintre ele nu a fost inclusă în directivă.