Peste jumătate din americani sunt de părere că Big Brother veghează online

111

„Chiar trăim în era lui Big Brother" este afirmaţia cu care mai mult de jumătate dintre americani sunt de acord, a arătat un sondaj online realizat anul trecut, notează Associated Press.

Deşi studiul a fost efectuat anul trecut, înainte de dezvăluirile recente legate de programul secret de supraveghere a activităţii pe internet al guvernului american, aproximativ 35% dintre participanţi susţin că „nu există intimitate" în mediul online.

Sondajul a fost realizat de Centrul Şcolar Annenberg pentru Viitorul digital, din cadrul Universităţii din California de Sud, pe un eşantion de peste 2.000 de gospodării americane. Cercetătorii s-au concentrat asupra modului în care erau folosite tehnologia şi internetul anual, începând din 1999, exceptând anul 2011. Rezultatele arată că aproximativ 43% din utilizatori sunt îngrijoraţi că guvernul le spionează activitatea pe internet, iar 57% dintre aceştia se tem că şi companiile private practică acelaşi mecanism de control.

Mai mult, numărul americanilor conectaţi la internet a crescut de la 82% în 2010, la 86% din totalul populaţiei. Peste jumătate din cei chestionaţi se conectează online folosind telefoanele mobile. În 2010, doar un sfert foloseau aceste device-uri pentru a naviga pe internet. Chiar şi numărul celor care trimit mesaje text de pe telefoanele mobile a crescut, de la 31% în 2007, la 62% în 2010, numărul lor ajungând recent să însumeze 82% dintre utilizatori.

Un alt sondaj, realizat de Pew Research Center în 2012, a arătat că aproximativ 75% dintre americani sunt îngrijoraţi de posibilitatea companiilor de a colecta prea multe informaţii despre ei, în timp ce 64% se tem că guvernul aplică această metodă.