Cum poate voluntariatul să îţi salveze viaţa

61

Ajutându-i pe alţii, te ajuţi de fapt şi pe tine, pentru că implicarea în acţiunile de voluntariat contribuie la micşorarea nivelului tensiunii arteriale, susţin cercetătorii americani, citaţi de Daily Mail.

Cel puţin 200 de ore de voluntariat pe an, însumând aproximativ 25 de zile, ajută la reducerea tensiunii arteriale în cazul persoanelor în vârstă. Beneficiile aduse de aceste activităţi ar putea fi puse pe seama relaţiilor de prietenie şi legăturilor sociale pe care persoanele implicate în astfel de activităţi le stabilesc, sunt de părere specialiştii.

Studiul realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh, Pennsylvania, a analizat un eşantion de 1.164 de persoane cu vârste cuprinse între 51 şi 91 de ani, de pe teritoriul SUA, în legătură cu activităţile de voluntariat în care sunt implicate. Au fost luaţi în calcul, de asemenea, şi alţi factori de ordin social şi psihologic. În prima etapă, din 2006, cercetătorii au măsurat tensiunea arterială a voluntarilor, constatând că nivelul se află în parametri normali. Atunci când au reluat analizele, în a doua etapă din 2010, experţii au observat că în cazul persoanelor care au efectuat cel puţin 200 de ore de voluntariat anual, riscul de a dezvolta probleme legate de hipertensiune s-a redus cu 40%.

Cercetătorii susţin că timpul dedicat acestor activităţi este factorul cel mai important în reducerea tensiunii, nu tipul activităţii.

La nivel global, peste şapte milioane de persoane mor prematur anual din cauza bolilor cardiace şi atacurilor cerebrale.