Peste jumătate dintre români au probleme cu banii

158

Încrederea românilor a scăzut în această toamnă, comparativ cu perioada verii. Totuşi, spre deosebire de toamna lui 2010, când aproape 75% dintre români spuneau că au o situaţie financiară grea, în acest an doar 6 din 10 români susţin acelaşi lucru.

În ceea ce priveşte perspectivele financiare, se înregistrează o tendinţă pozitivă faţă de toamna trecută, când pesimismul românilor era foarte accentuat. Acum, 13% dintre români speră ca situaţia lor să se îmbunătăţească, în timp ce 40% cred că totul va rămâne la fel.

77% dintre cei chestionaţi sunt de părere că economia românească a cunoscut un regres în ultimele 12 luni. Apoi, 56% dintre români recunosc că abia reuşesc să îşi acopere cheltuielile obişnuite, iar 24% declară că au datorii.

Încrederea în stabilitatea locului de muncă se situează de asemenea la un nivel foarte scăzut. 77% dintre români se aşteaptă ca şomajul să crească şi numai 3% estimează o scădere în următorul an.

Cât priveşte inflaţia, atât cea trecută, cât şi cea viitoare, peste trei sferturi dintre români estimează o creştere a preţurilor în 2012. La polul opus, procentul optimiştilor continuă să fie unul mic, mai puţin de un român din 10 sperând la o scădere a preţurilor în următoarea perioadă.

Informaţiile provin din Barometrul de Încredere a Consumatorului, studiu cofinanţat de Comisia Europeană şi realizat lunar de GfK România.

(Foto: Dreamstime)