Premieră în acest secol: femeile au depăşit bărbaţii în materie de IQ

85

O cercetare internaţională verifică o teză cu potenţial inflamabil: pentru prima dată în ultimul secol, femeile au obţinut punctaje mai mari decât bărbaţii la testele de inteligenţă, scrie Daily Mail.

Datele au fost făcute publice de reputatul expert James Flynn, cunoscut pentru cercetările sale în domeniul inteligenţei. Acesta a declarat că „în ultima sută de ani scorurile obţinute la testele IQ au crescut în mod constant, însă scorurile obţinute de femei au crescut mai repede decât cele ale bărbaţilor. Aceasta este o consecinţă a modernităţii. Complexitatea lumii moderne stimulează creierul nostru să se adapteze, ceea ce duce la creşterea IQ-ului", a explicat Flynn.

Potrivit expertului, provocările stilului de viaţă actual, care solicită femeile pe paliere multiple (cămin, carieră, dezvoltare personală) sunt cele care au contribuit decisiv la îmbunătăţirea IQ-ului femeilor.

În Australia, femeile şi bărbaţii au, în medie, acelaşi nivel al IQ-ului, în timp ce în ţări precum Noua Zeelandă, Estonia sau Argentina, femeile au un nivel al IQ-ului cu mult peste cel al bărbaţilor.