România, pe locul I în Europa la Olimpiada de Matematică

179

Anul acesta la Olimpiada Internaţională de Matematică, desfăşurată la Mar del Plata (Argentina), elevii români au obţinut şase medalii, dintre care două de aur, clasând România pe primul loc din UE și locul 10 din 100 de ţări, informează Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).

La ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Matematică au participat 548 de concurenţi din 100 de ţări. În ierarhia neoficială pe naţiuni, România a ocupat locul 1 în Europa şi locul 10 la nivel mondial. Primele locuri în lume au fost câștigate de Coreea, China și Statele Unite ale Americii.

Omer Cerrahoglu (Colegiul Naţional Gheorghe Șincai din Baia Mare) și Radu Bumbacea (Colegiul Naţional Tudor Vianu din București) au obţinut medalie de aur, anunţă Mediafax.

Omer Cerrahoglu a câștigat prima medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică, Bremen, 2009, când avea 14 ani. Are un palmares impresionant de medalii de aur și argint la competiţiile naţionale și internaţionale de matematică și fizică.

Radu Bumbacea a câștigat pâncă acum două medalii de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică. În schimb, este pasionat de literatură și știinţe și va studia la Cambridge, conform Hotnews.

Medaliile de argint au intrat în posesia Ioanei Tamaş şi a colegilor săi Octav Drăgoi şi Ştefan Ivanovici, toţi absolvenţi în acest an ai Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti. Medalia de bronz i-a revenit lui Ştefan Spătaru (clasa a X-a, Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti), potrivit MECTS.

Lotul olimpic care a reprezentat România a fost condus de Radu Gologan, profesor la Universitatea Politehnică din București, președinte al comisiei naţionale a olimpiadei de Matematică și președintele Societăţii de Știinţe Matematice.

În aceeași perioadă a avut loc la Singapore, Olimpiada Internaţională de Biologie, unde România a obţinut trei medalii de bronz. La concursul din Singapore au participat 236 de concurenţi din 60 de ţări.