Primul caz de plagiat din România pedepsit cu închisoarea

76

Gheorghe Stanca a fost condamnat de către Curtea de Apel București și Tribunalul București, la un an de închisoare cu suspendare pentru plagiat, confiscarea a peste 1.000 de volume ale traducerii pe care și-a însușit-o și la plata unor daune în valoare de 100.000 de euro. Acesta este primul caz de plagiat din România în care s-a aplicat o sentinţă de condamnare la închisoare, notează gandul.info.

Curtea de Apel București a respins în luna noiembrie apelul formulat de Gheorghe Stanca, menţinând condamnarea la un an de închisoare cu suspendare a scriitorului, din sentinţa dată în 2011. 

Potrivit sentinţei, Gheorghe Stanca și-a însușit traducerea cărţii Jurnal, de Lev Tolstoi, a semnat-o cu pseudonim și a semnat un contract prin care ceda lucrarea Editurii Adevărul Holding (A.H.). Din motivarea instanţei reiese că „în drept, fapta inculpatului S. G., pseudonim literar G.S ., constând în însuşirea în mod ilicit a unei traduceri anterioare din limba rusă în limba română a operei Jurnal – L. T. efectuată de partea vătămată, traducătorul …….., prin prezentarea acestei traduceri ca fiind propria operă de creaţie intelectuală în lucrarea Memorii sub pseudonimul G. S., editată, tipărită şi publicată de Editura A. H., întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de însuşire fără drept a calităţii de autor al unei opere prev. de art. 141 teza 1 din Legea 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe".

Publicistul s-a apărat spunând că a fost păcălit să accepte plagiatul. Potrivit declaraţiilor sale, editura i-ar fi cerut o traducere a operei și tot aceasta i-ar fi sugerat să o preia pe cea făcută de Janina Ianoși. Cu toate acestea, instanţa a constatat că Stanca a acceptat semnarea plagiatul, făcându-se în felul acesta vinovat.

Plagiatul este prezent și la nivel european. Cu câteva luni în urmă, ministrul german al Educaţiei, Anette Schavan, și-a pierdut titlul de doctorat, fiind acuzată de plagiat în teza ei, în urmă cu 33 de ani. Cu doi ani în urmă, Karl-Theodor zu Guttenberg, pe atunci ministrul german al Apărării, și-a dat demisia după ce a ieșit la lumină faptul că plagiase o mare parte din teza sa de doctorat. Într-o situaţie asemănătoare s-a aflat și vicepreședintele Parlamentului European, Silvana Koch-Mehrin, care a plagiat o parte din teza sa. Pal Schmitt, fostul președinte al Ungariei, a fost nevoit să demisioneze după ce s-a descoperit că a plagiat în lucrarea sa de doctorat. Ulterior, i-a fost retras și titlul de doctor.