Cele mai spectaculoase descoperiri medicale din 2013

163

Anul acesta am fost martorii unor descoperiri și inovaţii spectaculoase în domeniul medical, care promit revoluţionarea modului de tratare a pacienţilor și care deschid noi căi de cercetare pentru specialiștii care se luptă pentru dezvoltarea unor metode eficiente și noninvazive de depistare și tratament pentru persoanele suferinde. Iată o parte dintre acestea.

Metoda imunoterapiei pentru tratarea bolnavilor de cancer s-a clasat pe primul loc în topul celor mai importante descoperiri știinţifice din 2013, realizat de jurnalul Science, al Ascociaţiei Amerciane pentru Progresul Știinţei. „Până în prezent, această strategie de valorificare a sistemului imunitar spre a ataca tumorile funcţionează doar pentru anumite tipuri de cancer și doar în cazul câtorva pacienţi, așa că este important să nu exagerăm beneficiile imediate. Dar mulţi oncologi sunt convinși că asistă la nașterea unei noi și importante paradigme pentru tratamentul cancerului", a declarat editorul publicaţiei, Tim Appenzeller.

CLARITY este o tehnică de imagistică a creierului care a schimbat în 2013 modul în care specialiștii analizează acest organ. Practic, metoda „a eliminat cel mai mare obstacol al imagisticii tradiţionale a creierului", faptul că structura de lipide a organului împiedică pătrunderea luminii. Acest lucru face imposibilă analizarea în profunzime a creierului, al cărui ţesut devine opac. Revoluţionara metodă presupune înlocuirea acestui ţesut lipidic cu un gel transparent, astfel încât cercetătorii să poată observa structurile și conexiunile creierului. Tehnica CLARITY poate fi folosită pentru analizarea creierelor cadavrelor, în scopul de a studia mai atent afecţiuni precum Alzheimer, autismul sau schizofrenia.

Anul acesta a adus o serie de inovaţii în ceea ce privește gadget-urile care simplifică și totodată eficientizează procedurile medicale. Unul dintre acestea este Eyes-On Glasses, o pereche de „ochelari deștepţi" care ajută personalul medical să identifice mult mai rapid venele pacienţilor pentru a începe terapia intravenoasă, scrie Medical Daily. Cel mai important beneficiu pe care îl aduce noul dispozitiv este economia de timp. Un alt dispozitiv revoluţionar este iKnife, „bisturiul inteligent" care detectează tumorile în timpul procedurilor chirurgicale. Device-ul ar putea contribui la creșterea ratei de succes în extirparea completă a cancerului, după o singură operaţie. În prezent, dispozitivul se află încă în teste.

Nu în ultimul rând, în 2013 printarea organelor sau a unor părţi ale corpului a devenit realitate, graţie tehnologiei de imprimare 3D. De exemplu, cu ajutorul revoluţionarei metode, anul acesta, un grup de experţi de la Universitatea Cornell a imprimat o ureche umană, iar specialiștii de la Oxford Performance Material au reconstruit trei sferturi din craniul unui pacient. Un alt exemplu este cel al lui Eric Morger, un bărbat desfigurat de intervenţia chirurgicală prin care i-a fost extrasă o tumoare cât o minge de tenis. Tehnologia de scanare și imprimare 3D i-a redat bărbatului aspectul facial, dar și abilitatea de a vorbi normal, de a mânca și de a bea.

Inovaţiile aduse anul acesta în domeniul medical nu se opresc, din fericire, aici. O parte deloc neglijabilă din tehnicile și metodele care păreau în trecut imposibile sunt astăzi tot mai aproape de realitate și deschid noi porţi către cunoașterea misterelor corpului uman și a bolilor, dar și către descoperirea unor metode eficiente de tratare a maladiilor cu care se confruntă în prezent omenirea.

Citește și: Cele mai importante progrese în prevenirea și tratarea cancerului de sân din 2013