Procent record de femei care câştigă mai mult decât soţii lor

34

În patru din zece case americane, mamele sunt singura persoană care întreţine familia sau cea care câştigă cel mai mare salariu din familie, în rândul familiilor cu unul sau mai mulţi copii sub 18 ani relevă un sondaj de opinie realizat de Pew Research Center.

Procentul este un record, comparativ cu 11% dintre mame care îşi întreţineau familia în 1960, potrivit unui sondaj asemănător.

Sondajul de opinie identifică două categorii distincte de femei care îşi întreţin familia. Prima este alcătuită din cele 5,1 milioane de mame căsătorite care câştigă un salariu mai mare decât soţii lor; acestea alcătuiesc 37% din totalul femeilor care îşi întreţin familia. Restul de 63% alcătuiesc categoria mamelor necăsătorite, care îşi cresc singure copiii – un număr de 8,6 milioane de femei.

Sondajul mai relevă că, în grupul femeilor care câștigă mai mult decât taţii copiilor lor, cele necăsătorite au un salariu mai mic decât căsătorite. În familiile acestora din urmă, câștigul mediu este de 80.000 de dolari, în timp ce venitul mediu pe gospodărie în familiile în care mama își crește singură copilul/copiii este de patru ori mai mic, ajungând la circa 23.000 de dolari. Media naţională a venitului este de 57.100 de dolari pe gospodărie.