Prostituatele românce, pradă ușoară pentru proxeneţii cu acte din Germania

7606

Prostituatele românce, alături de cele din Bulgaria, reprezintă o majoritate în industria sexului din Germania. Sărace și fără perspective, ele sunt momite cu salarii de aproximativ 1.000 € și condiţii bune de muncă, doar pentru a se trezi exploatate de proxeneţi, lucrând neîntrerupt chiar și 18 ore pe zi, pentru o plată infimă, avertizează Der Spiegel.

Alina a plecat în Germania să se prostitueze în urmă cu patru ani, când avea 22 de ani, relatează Der Spiegel, în cadrul unui amplu reportaj despre consecinţele dramatice ale legalizării prostituţiei în Germania, în 2001. Locuia în satul Sânandrei, din jud. Timiș, într-o familie compusă dintr-un tată alcoolic și o mamă abuzată fizic de acesta, fără bani și fără loc de muncă, când a auzit de la noul iubit al prietenei ei că o prostituată poate câștiga cu ușurinţă chiar și 900 € pe lună în Germania.

 Alina a început să se gândească la această perspectivă. Orice părea mai bun decât ce avea la Sânandrei. „M-am gândit că voi avea camera mea, o baie și că nu voi avea prea mulţi clienţi", povestea ea. În 2009, ea, prietena ei și iubitul acesteia s-au urcat în mașină și au mers în Berlin – nu în cartierul central, ci într-o mahala de la periferie. Au fost duse direct la un club, unde au aflat că pentru 100 €, un client poate face cu ele sex cât vrea.

La doar câteva ore după ce a ajuns, Alinei au început să-i vină primii clienţi. Unii luau droguri pentru a-și îmbunătăţi performanţele sexuale, rezistând chiar și toată noaptea. La ușa ei s-a făcut coadă. Fata mărturisește că, după un timp, a încetat să mai numere câţi bărbaţi intrau în patul ei. „Erau atât de mulţi, în fiecare zi", își amintește ea.

Ţinută sub cheieAlina povestește că dormea împreună cu alte patru femei în același pat. Nu exista altă mobilă în cameră. Fiecare prostituată trebuia să plătească proxenetului 800 € pe săptămână. Tot ce-a văzut din Germania a fost staţia de benzină Esso de la colţul străzii, unde i se permitea să meargă să-și cumpere ţigări și gustări, însă doar însoţită. În restul timpului, era ţinută încuiată în club.

A reușit, într-o ocazie, să fugă de la club, întorcându-se în România, la părinţii ei, însă, afirmă Der Spiegel, șansele de a se întoarce în prostituţie sunt extrem de mari, ţinând cont de faptul că plata lunară în România pentru o muncă pe care ea ar avea calificarea să o desfășoare nu ar putea depăși 200 €.

Povestea Alinei nu este una neobișnuită în Germania. Organizaţiile umanitare și experţii estimează că în ţară există 200.000 de prostituate, aproape 80% provenind din afara graniţelor, în special din România și Bulgaria.Când Germania a legalizat prostituţia, politicienii au sperat că noua lege va crea condiţii mai bune de muncă și că va genera mai multă autonomie pentru lucrătoarele din industria sexului. Dar lucrurile nu au decurs așa. În schimb, exploatarea și traficul uman rămân probleme la ordinea zilei, scrie Der Spiegel.

În realitate, spune Alex Dreher, profesor de politici de dezvoltare la Universitatea din Heidelberg, care a analizat statisticile privind relaţia dintre traficul uman și prostituţie din 150 de ţări, „acolo unde prostituţia se legalizează, traficul uman crește".

Majoritatea femeilor care vin în Germania pentru a fi prostituate nu sunt răpite de pe stradă. Majoritatea vin singure, atrase de mirajul unui venit substanţial. Dar ceea ce nu știu cel mai adesea e cât de rău vor ajunge – în ce condiţii traumatizante vor munci și cât de puţin vor reuși să câștige în realitate. Și chiar dacă li se spune, cred că în cazul lor va fi altfel.

Legalizarea prostituţiei în Germania, un eșecA îmbunătăţit legalizarea prostituţiei viaţa femeilor precum Alina? La cinci ani după introducerea legii, Ministerul Familiei din Germania a evaluat ce a realizat noua legislaţie. Raportul a afirmat că obiectivele „au fost doar parţial atinse" și că dereglementarea „nu a adus îmbunătăţiri măsurabile în viaţa prostituatelor". Nici condiţiile de muncă, nici posibilitatea părăsirii profesiei nu s-au îmbunătăţit. De asemenea, nici traficul uman nu s-a redus.

În 2007, Carolyn Maloney, membră democrată a Congresului american și fondatoare a organizaţiei Human Trafficking Caucus, a scris despre consecinţele legalizării prostituţiei în Las Vegas: „A fost odată ca niciodată o credinţă naivă că legalizarea prostituţiei va îmbunătăţi viaţa prostituatelor, va elimina prostituţia din zonele în care a rămas ilegală și va desfiinţa crima organizată din cadrul acestei afaceri. Ca orice poveste, și aceasta se dovedește a fi o pură fantezie".