Cine sunt cei mai fericiţi oameni ai lumii (studiu)

1200

Cele mai fericite persoane din lume sunt tocmai cele din ţările sărace, opt din cele zece ţări cu cei mai fericiţi locuitori fiind localizate în America Latină. Aceasta este concluzia unui sondaj de opinie efectuat în anul 2011, în 148 de ţări şi dat publicităţii în luna decembrie 2012.

Pentru a calcula nivelul de fericire, specialiştii de la Gallup au rugat aproximativ 150.000 de persoane, câte 1.000 de voluntari din fiecare ţară, să răspundă unui chestionar care cuprindea întrebări cu privire la cât de odihniţi se simt, dacă sunt trataţi cu respect, dacă zâmbesc sau râd des, dacă se simt bucuroşi sau dacă au învăţat ceva nou în ziua anterioară interviului.

Potrivit datelor obţinute în urma cercetării, cei mai fericiţi locuitori ai planetei locuiesc în Panama, o mică ţară ecuatorială cu o populaţie de numai 3,4 milioane de locuitori. În Panama nivelul de trai este ridicat, cu o speranţă de viaţă de 74 de ani pentru bărbaţi şi 80 de ani pentru femei şi una dintre cele mai mici rate ale mortalităţii din lume. Cei mai mulţi panamezi (73%) locuiesc în zona urbană şi îşi câştigă existenţa lucrând la exploatarea Canalului Panama, în turism, asigurări sau în sistemul bancar.

Experţii ONU consideră că nivelul de trai din Panama este asemănător celor din SUA sau Canada. În plus, preţurile la produse şi servicii sunt de câteva ori mai scăzute decât în America de Nord.

Dacă locul ocupat de Panama poate părea justificat, cei de la Barna au fost surprinşi să descopere că, pe locurile următoare în top se află ţări foarte sărace, precum Paraguay, El Salvador, Venezuela sau Trinidad şi Tobago, unde nivelul de trai este foarte scăzut şi unde principala sursă de venit este agricultura. În aceste ţări, locuitorii au declarat că sunt fericiţi în procente foarte mari. Peste 83% din cei chestionaţi în aceste ţări au răspuns afirmativ la întrebările de mai sus.

În schimb, naţiunile prospere pot fi uneori profund nefericite, mai arată datele studiului. Astfel, cei mai trişti locuitori ai planetei se află în Singapore, bogatul oraş-stat asiatic, care se numără printre cele mai dezvoltate din lume. Germania şi Franţa se află alături de regiunea autonomă somaleză Somaliland pe locul 47 în rândul ţărilor cu populaţie mai puţin fericită. În rândul celor mai nefericite ţări se află Irakul, Yemenul, Afganistanul şi Haiti, precum şi Armenia, Georgia şi Lituania.

România s-a clasat în a doua jumătate a clasamentului, doar 58% dintre români declarându-se fericiţi. România se află în topul celor mai triste 23 de state ale lumii, find urmată de Croaţia, India, Bulgaria, Afganistan şi Irak.