Raport ONU: ne paşte o nouă criză. Resursele de apă potabilă, pe terminate

545

Nevoile de alimentaţie a unei populaţii din ce în ce mai numeroase şi schimbările climatice, în speţă creşterea temperaturii medii, care agravează inundaţiile şi secetele, consumă din ce în ce mai mult din resursele de apă potabilă, la nivel global, motiv pentru care Naţiunile Unite cer urgent îmbunătăţirea gestionării acestora, coform AFP.

Aceste date, prezentate în al patrulea raport mondial realizat de ONU şi UNESCO vor fi discutate în cadrul Forumului Mondial al Apei, care începe astăzi la Marseille.

„Apa potabilă nu este utilizată într-un mod sustenabil", spune directorul general al UNESCO, Irina Bokova, într-o declaraţie citată de Reuters. „Informaţiile rămân dispersate şi managementul este fragmentat…viitorul este incert şi riscurile din ce în ce mai mari", a mai precizat ea.

Cu o populatie mondială care a depăşt pragul de 7 miliarde de indivizi, nevoile alimentare ar urma să crească cu 70% până în 2050 (se preconizează că populaţia va ajunge la 9 miliarde), cu o cerere crescândă pentru produsele de origine animală, care necesită cantităţi enorme de apă.

Şi odată cu creşterea cerinţei de apă, aprovizionarea în anumite zone scade din ce în ce mai mult din cauza secetei, a gheţarilor care se topesc, a râurilor care şi-au schimbat cursul, avertizează raportul.

Canalele de exploatare spre pânzele freatice s-au triplat, cel puţin, în ultimii 50 de ani, subliniaza raportul, iar „indiferent de cât de mari sunt volumele conţinute de aceste rezervoare naturale, întrucât nu este vorba despre resurse regenerabile, riscă să sfârşească prin a fi epuizate dacă nu sunt gestionate în mod correct", explică raportul. În anumite zone sensibile, aceste resurse subterane au „atins deja limite critice".

Schimbările climatice vor afecta producţia de alimente în Asia de Sud şi în Africa de Sud până în 2030, iar până în 2070, nevoia de apă se va simţi şi în centrul şi sudul Europei, mai scrie în raport. Asia găzduieşte 60% din populaţia globală, dar are access la doar o treime din resursele de apă potabilă.

Conform raportului, creşterea cererii alimentare ar urma să se traducă printr-o creştere cu 19% a apei utilizate de sectorul agricol ce reprezintă deja, la momentul actual, 70% din consumul global de apă. Aceste cifre riscă să fie chiar mai ridicate în absenţa unor reforme aprofundate aplicate managementului extragerii şi utilizării apei potabile, subliniaza autorii documentului.

Un studiu realizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, publicat săptămâna trecută, creionează un portret şi mai sumbru al oamenirii în pragul anului 2050, spunând că cerinţa mondială pentru apă va creşte cu 55%, iar mai mult de 40% din populaţie va trăi în zone complet aride, conform Reuters.

„Lipsa de interacţiune dintre diversele comunităţi de utilizatori, cei care iau decizii şi furnizorii de apă locali, a cauzat o degradare serioasă a resurselor de apă", susţine OCDE.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat săptămână trecută că tinţa Naţiunilor Unite de a creşte procentul din populaţie cu acces la apă potabilă până în 2015, a fost atinsă de la sfârşitul lui 2010, relatează Reuters.

Declaraţia a fost contestată de organizaţia caritabilă din Franţa, Solidarites International, conform căreia 2 miliarde de oameni încă trăiesc fără apă de băut curată, şi nu doar 783 de milioane, cum estimaseră cei de la Naţiunile Unite.