Masacru fără precedent în Afghanistan. Talibanii jură să răzbune „sălbaticia”

232

Singura certitudine după masacrul de la Kandahar, petrecut duminică, este că 16 oameni și-au pierdut viaţa în condiţii crunte. Americanii spun că incidentul a fost provocat de un singur soldat, în timp ce martorii afgani spun că mai mulţi soldaţi americani, beţi și vizibil distraţi, au măcelărit civilii care dormeau în casele lor. Talibanii sunt furioși de nedreptatea comisă și jură să se răzbune pentru „sălbăticia" americanilor.

Ascultând versiunea americană aflăm că, duminică dimineaţă, un soldat din contingentul american al Forţei Internaţională a NATO (ISAF) a părăsit baza militară din provincia Kandahar, puternic înarmat și a ucis șaisprezece civili afgani, între care nouă copii și trei femei. Ulterior, soldatul a fost reţinut.

Martorii afgani spun însă că atacul a fost comis de mai mulţi militari americani care „râdeau și erau beţi". Mai mult, un bărbat ai cărui copii au fost uciși în masacru spune că soldaţii au incendiat apoi cadavrele, fapt confirmat și de un jurnalist AFP care a văzut că unele cadavre erau calcinate.

Vecinii și rudele celor care au fost uciși susţin că au văzut un grup de soldaţi americani sosind în satul lor din districtul Panjwayi (provincia Kandahar) sâmbătă noapte, în jurul orei 02.00, care a intrat în case și a deschis focul.

Un înalt oficial din cadrul apărării americane a respins categoric mărturiile afganilor: „potrivit informaţiilor preliminare, aceste mărturii sunt categoric false. Noi credem că un membru al serviciului militar american a acţionat de unul singur, nu un grup de soldaţi americani". Soldatul s-ar fi întors la baza militară în aceeași dimineaţă și s-a predat forţelor americane.

Președintele afgan, Hamid Karzai, a cerut explicaţii guvernului american, subliniind că „guvernul (afgan, n.r.) a condamnat de nenumărate ori operaţiunile desfăşurate în numele războiului împotriva terorismului, care cauzează pierderi civile. Dar când afgani sunt ucişi intenţionat de forţele americane, este vorba despre un asasinat şi o acţiune impardonabilă."

„Nu pot explica motivele din spatele acestei acţiuni absurde, dar cu siguranţă în nici un caz nu a fost autorizat de ISAF," a subliniat generalul Adrian Bradshaw, comandant adjunct al ISAF.

Generalul John Allen, comandantul ISAF a adăugat că „orice persoană a cărei responsabilitate va fi stabilită să fie trasă la răspundere pentru actele sale" și s-a angajat în „faţa poporului afgan să efectueze o anchetă rapidă şi aprofundată".

Și președintele Statelor Unite a luat poziţie faţă de cruntul incident declarându-se „profund îndurerat de informaţiile privind moartea civililor afghani." Într-un comunicat emis de Casa Albă, Obama a transmis condoleanţe „familiilor și apropiaţilor celor care și-au pierdut viaţa, precum și poporului afghan care a îndurat prea multa suferinţă și violenţă."

Cuvintele președintelui nu au reușit însă să înăbușe dorinţa de răzbunare a talibanilor care au jurat că „vor răzbuna fiecare dintre martirii ucişi sălbatic de invadatori".

„Majoritatea victimelor sunt copii nevinovaţi, femei şi bătrâni, masacraţi de barbarii americani care le-au furat viaţa preţioasă fără milă şi şi-au pătat mâinile de sânge," spun insurgenţii pe un site islamist. Niciunul dintre argumentele aduse de americani nu are suficienţă forţă pentru a aplana furia talibanilor realimentată de masacru. „Teroriştii americani caută scuze pentru cel care a comis această crimă inumană pretinzând că (…) este bolnav mental", continuă talibanii. „Dacă autorii acestui masacru erau cu adevărat bolnavi mental, acest lucru ar arăta o nouă contravenţie morală a armatei americane, pentru că înarmează, în Afganistan, nebuni care întorc arma fără să gândească împotriva unor afgani fără apărare."

În jur de 1.000 de oameni s-au adunat ca să protesteze în afara bazei militare de la Zangabad, în timp ce trupurile victimelor erau pregătite pentru înmormântare. Acesta nu este primul incident în care soldaţii americani au ucis intenţionat civili afgani, însă bilanţul morţilor este unul frără precedent pentru un singur soldat. Acesta, care se pare că deţinea funcţia de sergent, este tatăl a trei copii și a făcut trei tururi de misiune în Irak. Potritiv ziarului The Guardian, bărbatul nu a luat nicio măsură pentru a-și ascunde fapta.

Un alt incident nerezolvat a avut loc săptămânile trecute când mai mulţi soldaţi americani au ars exemplare ale Coranului, la cea mai mare bază americană din Afganistan, la Bagram, situată la 60 de kilometri nord de Kabul. Președintele Obama a transmis oficial scuze pentru incident, însă violenţele care au urmat au culminat cu moartea a 29 de afgani și a șase soldaţi americani.