Rata şomajului a scăzut în Europa, dar nu şi în România

72

În luna iunie, rata şomajului din Uniunea Europeană a scăzut pentru prima dată în ultimii doi ani şi jumătate. În România însă şomajul a atins un nivel record faţă de cifrele din ultimii trei ani.

Şi la nivelul UE şi al zonei Euro s-au înregistrat schimbări. La nivel european, şomajul a scăzut la 10,9% în luna iunie, în scădere faţă de luna mai a.c. (când a înregistrat 11 procente). Tendinţa s-a păstrat şi în zona Euro, unde s-au înregistrat cu 20.000 mai puţini şomeri decât în luna mai a acestui an. Însă scăderea a fost prea slabă pentru a modifica rata şomajului, rămasă la 12,1% în a patra lună succesivă.

Ţările în care rata şomajului a scăzut semnificativ sunt Portugalia, Spania şi Irlanda, iar cele în care a crescut sunt Cipru, Grecia şi România, arată Wall Street Journal.

În ţara noastră, rata şomajului a crescut cu 0,1 puncte procentuale faţă de luna mai 2013, ajungând la 7,6% şi în creştere cu 0,5% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, arată Institutul Naţional de Statistică.

INS mai precizează că numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 75,2 la sută din numărul total al şomerilor estimat pentru iunie 2013.