Se întrevede pacea israeliano-palestiniană în următoarele 9 luni?

21

Oameni vechi şi speranţe noi la masa tratativelor în Statele Unite, în cursul zilei de marţi, când a reînceput dialogul între Israel şi Palestina, cu scopul încheierii unei păci prea mult aşteptate.

De ambele părţi ale conflictului şi din partea negociatorilor au participat persoane cu experienţă vastă în negocierile de pace care până acum s-au soldat numai cu eşecuri. Pe de o parte, din partea Israelului participă negociatorul şef Tzipi Livni, fost ministru de externe foarte activ în timpul administraţiei Bush. Pe de altă parte, din partea Palestinei Saeb Erekat şi Mohammed Shtayyeh, care au jucat amândoi un rol important în negocierile eşuate din ultimii 22 de ani.

În ciuda acestor aspecte, Kerry şi alţi oficiali şi-au exprimat speranţa că de data aceasta trebuie să se ajungă la o soluţie. Pentru aceasta, reprezentanţii celor două părţi se vor întâlni în următoarele două săptămâni într-o locaţie ce va fi anunţată ulterior. Apoi, Kerry speră că negocierile de pace vor ajunge la un acord în maxim nouă luni.

De asemenea, momentul pare unul prielnic din cauza deciziei Israelului de a elibera 104 condamnaţi palestinieni, dintre care unii se află de peste 20 de ani în închisoare din cauza unor fapte criminale.

Încercările anterioare au eşuat din cauza unor imposibilităţii de a se ajunge la un acord cu privire la subiecte cheie precum graniţele celor două state, statutul Ierusalimului, problema refugiaţilor şi siguranţa naţională a fiecărui stat.