Reconstituirea responsabilităţii, o cheie pentru succes

139

Asumarea responsabilităţii este cheia succesului atât în viaţa personală, cât și în cea profesională – un principiu pe care o analiză BBC a dorit să îl exemplifice prin câteva ilustraţii elocvente.

Prima spune povestea unei tinere de 17 ani, rămasă însărcinată pentru a doua oară, înainte să termine liceul, care a reușit să își pună viaţa în ordine, în ciuda faptului că cele mai multe fete în situaţia ei nu reușesc. Cu ajutorul unui psiholog, tânăra a reușit să își facă un plan de acţiune, care a cuprins terminarea cursurilor, participarea la niște cursuri de calificare și angajarea într-un loc de muncă pentru a-și întreţine copiii. Deși, pe parcursul acestui drum, au fost și ocazii în care s-a simţit departe de a reușit, tânăra s-a ţinut cu sfinţenie de plan și a reușit să își atingă obiectivele. Ba chiar, după angajare, perseverând la locul de muncă, a reușit să avanseze în poziţia de manager.

„Sună simplu, nu?" scrie Eric Barton, autorul analizei BBC. „Îţi fixezi obiective și găsești o cale de a le atinge." Însă, atrage el atenţia, tocmai faptul că ne-am obișnuit la nivel abstract cu acest mecanism ne face incapabili să îl desprindem de discursul sec și să îl punem în practică.

Aceasta și fiindcă, în practică, nu ne fixăm întotdeauna obiective realiste, ci optăm fie pentru ţinte prea ușoare (care ajung să ne plictisească), fie pentru ţinte prea dificile (care ne predispun la eșec).