„Regula de aur” inspiră o femeie să-l ierte pe cel care aproape a omorât-o

54

Ea este Victoria Ruvolo şi pasajul ei preferat din Biblie este Matei 7,12: „Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel". Nu ştia, însă, că aceasta avea să îi definească întreaga viaţă, după un accident care aproape a omorât-o.

Era noiembrie 2004, 12:30 am, şi se întorcea de la un concert susţinut de nepoata ei. Pe drumul de întoarcere spre casă, dintr-o maşină care venea din sens opus, un adolescent a aruncat un curcan congelat, de peste 9 kilograme, chiar în parbrizul femeii. După o comă indusă de două săptămâni, Ruvolo a descoperit cu surprindere că accidentul o lăsase cu mandibula fracturată, traheea perforată şi un traumatism cerebral.

Medicii i-au reconstruit faţa cu plăci de metal şi şuruburi, iar recuperarea a fost una rapidă şi a lăsat cicatrice foarte mici.

„După ce a trecut efectul tuturor medicamentelor, am avut toate sentimentele pe care le-a putut resimţi cineva vreodată. Nu ştiam de ce mi s-a întâmplat mie asta", povesteşte Ruvolo într-un interviu pentru National Catholic Reporter Online.

Dar nouă luni mai târziu, victima l-a cunoscut pe adolescentul care aproape a omorât-o. Ryan Cushing avea doar 18 ani când a aruncat pe geam curcanul care a devenit armă aproape fatală. Nu bănuia ce consecinţe teribile urma să abă decizia lui. Acum era în faţa unei sentinţe de 25 de ani.

Însă Ruvolo a făcut ceva uimitor: a pledat pentru ca adolescentul să primească o pedeapsă mai mică. „Am realizat că Dumnezeu este omniprezent şi că am primit o nouă şansă la viaţă. Acum voiam să salvez viaţa altcuiva, pe a lui Ryan. Consider că toţi putem fi victimele circumstanţelor şi nu voiam să iasă din închisoare îndemnat să facă fapte mai grave", povesteşte ea.

Iertarea de care a beneficiat Ryan din partea Victoriei l-a făcut să îi scrie o scrisoare în care nu îşi justifică fapta, dar explică pe larg ce l-a condus să facă gestul necugetat. Povestea celor doi şi lecţia de iertare fac subiectul cărţii „Fără răzbunare", scrisă de Victoria.