Ce crede despre viaţă o multimilionară de doar șase ani

240

Isabella Barrett este milionară la vârsta de șase ani. Cum a ajuns aici? Mai întâi a apărut în emisiunea despre concursuri de frumuseţe „Toddlers and Tiaras". Isabella a câștigat coroniţe după coroniţe, apariţii la tv și are acum propria colecţie de bijuterii și machiaj.

Tânăra antreprenoare a adoptat și un stil de viaţă pe măsura banilor din cont. „Ce să nu îţi placă la bani? Sunt un superstar, am propria colecţie de bijuterii și îmi place să fac pe șefa. Nu pierd niciodată și câștig fiecare concurs. Dar mai mult decât orice iubesc pantofii. Am aproape 60 de perechi", a declarat micuţa pentru Daily Mail.

Mama Isabellei, Susanna (39 de ani), este cea care a dat drumul la vale bulgărelui de zăpadă. Ea a introdus-o pe fiica ei în lumea concursurilor de frumuseţe pentru copii. Susanna este co-proprietar al afacerilor fiicei sale minore și o încurajează să facă tot ce îi place. Pe de altă parte, spune că nu vrea ca fiica ei să ajungă o răsfăţată, să aibă o viaţă distrusă, „precum Britney Spears".

Este clar că micuţa a prins gustul banilor și al faimei. Călătorește peste tot cu mama ei, pentru a participa la cât mai multe concursuri de frumuseţe, și îi place să stea numai la hoteluri de cinci stele, unde să fie așteptată cu covorul roșu. Cât stă la hotel mănâncă numai cele mai scumpe delicatese și o masă poate ajunge să coste 2.200 de dolari. „Știu că pare pompos, dar nouă ni se pare doar amuzant și ca făcând parte din personalitatea ei," spune nonșalantă mama.

Cei mai mulţi bani au venit din colecţia Glitzy Girl, care conţine luciu de buze, cordeluţe, brăţări și alte lucruri de genul acesta. Ideea le-a venit tot de la concursurile de frumuseţe. De fiecare dată când Isabella câștiga un concurs mergea cu mama ei la un local unde își trecea titlul câștigat pe o brăţară pe care o purta la mâna pentru a se da mare. Fanii au fost încântaţi de aceste brăţări personalizate, așa că Susanna s-a folosit de popularitatea fiicei ei pentru a lansa colecţia.

O mare parte din banii pe care îi obţin din aceasă afacere îi cheltuie pe haine și pantofi. „Trebuie să mărturisesc că în ceea ce privește garderoba Bellei, nu facem rabat de la nimic", spune Susanna. Pentru a câștiga concursurile la care participă, Isabella are nevoie de un profesor de canto, de bronz artifical în mod regulat, de extensii de păr, unghii acrilice și chiar de dinţi falși care costă în jur de 500 de dolari. „Fiecare apariţie trebuie să arate ca un show de pe Broadway și fiecare costum este făcut de la zero și poate ajunge să coste și 10.000 de dolari", spune Susanna.

Cele două au cheltuit 50.000 de dolari în ultimii doi ani doar pentru a intra în concursuri, „dar uite unde a ajuns acum. A meritat totul", spune mama, mândră de succesul fiicei sale, la vârsta de doar șase ani.

Comportamentul mamei Isabellei s-ar putea încadra la categoria părinţilor tentaţi să-și împlinească visurile nerealizate prin intermediul propriilor copii. Susanna spune că nu este o mamă agresivă și că, dacă Isabella ar vrea să renunţe de mâine la concursurile de frumuseţe, nu ar avea nimic împotrivă, deși acum se bucură din plin de beneficiile financiare ale succesului fiicei sale.

Cu toate astea, comportamentul ei intră în tiparele părinţilor narcisiști, care încurajează talentele copiilor, susţinând că îi iubesc și că se sacrifică pentru viitorul lor, când în realitate exercită o formă de presiune asupra lor, afirmă Lisa Firestone, psiholog, autor și director de Cercetare și Educaţie pentru Glendon Association.

Narcisismul reprezintă nu doar o construcţie psihologică proprie, ci și efectul unei deconstrucţii sociale. „Trăim într-o isterie competitivă, într-o societate obsedată de educaţie", scrie Vivian Diller, psiholog la o clinică din New York. Ea se întreabă dacă a-i arunca pe copii în arena competiţiilor, doar pentru ca părinţii să se simtă mulţumiţi, este o decizie înţeleaptă.