Cum au schimbat site-urile de matrimoniale percepţia asupra relaţiilor

431

În prezent, site-urile de matrimoniale au devenit într-atât de populare încât o treime dintre adulţii din humea occidentală au un profil pe un asemenea site şi una din cinci relaţii începe pe Internet. Ce influenţă are însă acest comportament nou asupra percepţiei noastre vizavi de relaţii?

Răspunsul îl dă autorul Dan Slater, în cea mai recentă carte a sa „Love in the Time of Algorithms" (Dragoste în vrea algoritmilor), care a efectuat chestionare cu utilizatorii unor asemenea site-uri, interviuri cu specialişti şi a analizat percepţiile curente.

În carte, Slater argumentează că site-urile de matrimoniale contribuie la relaţii mai bune. Primul argument în favoarea acestei afirmaţii este că interacţiunile umane se formează mai uşor şi oamenii scapă (în cel mai rău caz, pentru o perioadă determinată de timp) de singurătate. Tehnologia modernă şi Internetul reuşesc să pună capăt acestei „boli" moderne şi să faciliteze comunicarea între persoane care nu se cunosc, şi poate nici nu s-ar fi putut cunoaşte, în viaţa reală.

Al doilea argument în favoarea relaţiilor online este că fiecare utilizator poate stabili standarde foarte înalte, în ceea ce priveşte calităţile viitorului partener. Posibilitatea enumerării sau descrierii aceptor calităţi deschis şi public înlesneşte o comunicare cu toate cărţile pe faţă.

Aceasta însă are şi un dezavantaj major, în opinia lui Slater. Eficienţa tot mai mare a acestor site-uri în a găsi parteneri cât mai apropiaţi de caracteristicile enumerate, dar şi numărul mare al opţiunilor fac ca cei care se află în căutarea unui partener să trăiască cu falsa impresie că există multe opţiuni şi, prin urmare, sunt mai puţin dispuşi să îşi asume un angajament.

Mai multe studii au relevat că numărul mare de opţiuni şi alternative în ceea ce priveşte un partener de viaţă este invers proporţional cu decizia personală de a încheia un angajament şi de a decide să începi o relaţie. Această atitudine este valabilă chiar şi în lipsa unui număr mare de opţiuni, dar numai având impresia că acest lucru este valabil.

În plus, în prezent vârsta la care au loc căsătoriile este din ce în ce mai înaintată, ceea ce înseamnă că oamenii sunt în căutarea unui partener şi la vârste mai mari. Şi cu cât aceste întâlniri au loc la o vârstă mai înaintată, iar cercul de prieteni se micşorează, prin eliminarea celor căsătoriţi, cu atât şansele de a găsi pe cineva potrivit scad. De aici rezultă şi popularitatea pe care site-urile de socializare o au în rândul persoanelor cu vârste peste 50 de ani.

„Viitorul va aduce relaţii mai bune, dar o rată mai mare a divorţurilor", a declarat Dan Winchester, fondatorul unui site de matrimoniale din Marea Britanie, pentru site-ul ştiinţific Smithsonian. Pe de o parte, oamenii au o înţelegere superioară şi foarte clară a ceea ce presupune trăsăturile de caracter de dorit şi o relaţie bună. Dar pe de altă parte, oamenii nu mai sunt la fel de dispuşi să facă parte din relaţii care îi fac nefericiţi. Cu beneficii şi dezavantaje, relaţiile ce se nasc pe site-urile matrimoniale par să fie mai degrabă o loterie decât ceva sigur, după cum afirmă Winchester. Iar preţul pare a fi prea mare.