Risc crescut de nelinişte socială în EU

68

Organizaţia Internaţională de Muncă (OIM) avertizează că următorii doi ani vor fi caracterizaţi printr-o creştere a numărului de şomeri la 200 de milioane, ceea ce va accentua nivelul de nelinişte socială: greve, încetări ale lucrului, proteste stradale şi demonstraţii.

Potrivit raportului anual al OIM, în 2015, peste 200 de milioane de persoane din întreaga lume nu vor avea un loc de muncă, iar situaţia nu se va îmbunătăţi decât în următorii patru ani. În ţările cu economii în dezvoltare şi în curs de dezvoltare, şomajul se va întoarce la nivelul de dinainte de criza economică în 2015, iar în ţările cu economii puternice şomajul îşi va reveni abia în 2017.

În consecinţă, scenariul economic sumbru a creat un mediu social fragil, care va fi caracterizat de greve, încetări ale lucrului, proteste stradale şi demonstraţii.

Zona cu riscul cel mai crescut este zona UE, în condiţiile accentuării decalajului dintre bogaţi şi săraci. Cele mai vulnerabile ţări sunt Ciprul, Republica Cehă, Grecia, Italia, Portugalia, Slovenia şi Spania. În schimb, riscul de tulburări sociale a scăzut în UE, în Belgia, Germania, Finlanda, Slovacia şi Suedia, după 2010.

La polul opus, naţiunile în care riscul de nelinişte socială a scăzut sunt America latină şi Caraibe, unde guvernele au urmat politici de stimulare a angajării.